Glas Javnosti

Skupština Srbije bi mogla da dobije prvu poslanicu sa hidžabom

Politika
Autor: Glas javnosti

U budućem sazivu Skupštine Srbije, ukoliko ne bude značajnijih promena izbornih rezultata, biće 12 narodnih poslanika iz sandžačkih gradova, a među njima je i dr. Misala Pramenković iz Novog Pazara, koja će u tom slučaju biti prva žena u istoriji Srbije s hidžabom u republičkom parlamentu.

Njen ulazak u republički parlament jedna od najzanimljivijih tema u regionalnim medijima.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi ,,Gazi Isa-beg''. Potpredsednica je Stranke pravde i pomirenja koju predvodi Muamer Zukorlić, a odbornik je postala u maju 2016. godine.

Do sada se prilikom zastupanja načela svoje stranke bavila zaštitom i afirmacijom porodice, žene i deteta.

- Što se tiče poslanice dr Misale Pramenković, ona je treća na listi i za očekivati je bilo da bude izabrana. Ono što je javnosti skrenulo pažnju jeste da je ona pod hidžabom. Sa moje tačke gledišta to nije ništa čudno, narod bira predstavnike iz svojih redova - kaže Zukorlić.

Prema njegovim rečima, u kulturno-civilizacijskom smislu to predstavlja značajan iskorak i šalje važnu poruku.

- Ja sam već iz Kuvajta i nekih arapskim muslimanskih zemalja dobio čestitke. To je zapalo za oči više nego neki drugi rezultati. Video sam da to razumeju kao kapacitet Srbije da svim svojim građanima omogući da budu zastupljeni u Narodnoj skupštini bez obzira na verske, etničke i druge razlike - rekao je Zukorlić.

On podseća da je stav njegove stranke da svi građani treba da imaju iste šanse, i žene u hidžabu i žene bez hidžaba, odnosno i žene i muškarci, navodeći da su se za to zalagali kroz dosadašnje političko delovanje.

Predsednik SPP poručuje i da je dr Misala Pramenkovioć doktor nauka, ugledna profesorka i majka četvoro dece. Primer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR