Glas Javnosti

Skupština konstatovala ostavku Branka Ružića

Politika
Autor: Glas javnosti

Ružić je podneo ostavku 7. maja

U Skupštini Srbije konstatovana je ostavka ministra prosvete Branka Ružića i ona je time postala zvanična.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je parlament konstatovao ostavku ministra prosvete Branka Ružića te da je konstatacijom ostavke prestao mandat Ružića kao ministra prosvete. 

Ministar prosvete u vladi Srbije Branko Ružić podneo je ostavku 7. maja, nakon oružanog napada 13-godišnjeg učenika u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u kojem je ubijeno osmoro dece i čuvar, dok je još jedna devojčica od povreda preminula u bolnici. 

Podsetimo, ostavka Branka Ružića bio je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“. 

U svetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građane i građanke u OŠ Vladislav Ribnikar, koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikad ne ponovi", naveo je Ružić prilikom podnošenja ostavke.

Prema Zakonu o vladi, ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Vlade, a koju predsednik Vlade prosleđuje predsedniku Narodne skupštine.

„Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat. Ministar može obrazložiti ostavku u Narodnoj skupštini“, navodi se u zakonu.

Dodaje se i da je ministar koji je podneo ostavku dužan da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

„Pri tome on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora“, navodi se u Zakonu o vladi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR