Glas Javnosti

Skupština Beograda verifikovala mandate

Politika
Autor: Glas javnosti

U Skupštini grada počela je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata 110 odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika, kao i sekretara i zamenika sekretara.

Sednici do izbora predsednika predsedava najstariji odbornik Toma Fila, sa liste "Aleksandar Vučić- Beograd sutra, a pomaže mu dvoje najmlađih odbornika.

Fila je na početku rekao da je 100 kandidata za odbornika prisutno i da skupština može da odlučuje, a potom pročitao pravila verifikacije mandata.

Odbornici su izabrali verifikacioni odbora koji će činiti Nebojša Bakarec sa liste oko SNS, Ljiljana Mučibabić iz Kreni - promeni i Dušan Pavlović iz "Biramo Beograd", koji će uporediti podatke i podneti izveštaj.

Do podnošenja izveštaja proglašena je pauza od 15 minuta.

Prema rezultatima lokalnih izbora održanih 2. juna, izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" osvojila je 58 odsto glasova i imaće 64 mandata u Skupštini grada.


Lista "Savo Manojlović-I ja sam Beograd" osvojila je 19 odsto glasova odnosno 21 odborničko mesto, dok je za koaliciju "Biramo Beograd" glasalo skoro 13 odsto birača i oni će imati 14 odbornika.

Lista "Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović" osvojila je devet odsto glasova, odnosno 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska "Ruska stranka" sa jednim predstavnikom.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke već je najavila da je obezbedila većinu za vođenje Grada Beograda, a njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić bio je na toj funkciji i u prethodnom mandatu.

Skupština Beograda verifikovala mandate, Kreni - promeni napustili salu

Skupština grada Beograda, na osnovu izveštaja Verifikacionog odbora, potvrdila je danas na sednici gradske skupštine mandate svih 110 odbornika izabranih 2. juna na lokalnim izborima.

Odbornici pokreta "Kreni promeni" odmah potom napustili su skupštinsku salu, kako je ranije i najavio direktor kampanje tog pokreta Savo Manojlović.

Pošto je pomoćnik predsedavajućeg nakstarijeg poslanike Tome File bio jedan od najmlađih odbornika iz redova Kreni promeni, pozvan je odbornik sa sledeće liste, Biramo Beograd da se pridruži predsedavajućem ali je lista to odbila.

Učešće u predsedavanju odbio je i pokret Mi snaga naroda, tako da se Fili priključio preostali jedini odbornik Ruske stranke.

Pre izbora predsednika skupštine grada, radi pripreme predloga, ponovo je određena pauza od 15 minuta.

Glas javnosti /B04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR