Glas Javnosti

SKUP USTAŠA U BOSNI: Austrijanci ih OTERALI, oni našli novu LOKACIJU za proslavu ZLOČINA

Politika
Autor: Glas javnosti

Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom na čelu s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Nakon što je Austrija zabranila okupljanje proustaša na svojoj teritoriji, kako bi obeležili dešavanja u Blajburgu, nakon Drugog svetskog rata, a zapravo se radilo o skupu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim iz NDH, ove godine su poklonici ustaša pronašli novo mesto za skup.

Na Radimlji kod Stoca na jugu Bosne i Hercegovine održana je zvanična komemoracija za "žrtve tragedije u Blajburgu i Križnog puta hrvatskog naroda", kako su naveli organizatori. U pitanju je mesto gde se nalazi jedna od najvećih srednjovekovnih nekropola, nadgrobnih spomenika iz vremena Bosanske kraljevine.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom na čelu s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Komemoraciji je prisustvovala i delegacija Vlade Hrvatske koju je predvodio šef diplomacije Gordan Grlić-Radman.

Iz Sarajeva niko nije reagovao na to što je proustaški skup održan na teritoriji te države. Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da je dopuštanje da se u Stocu održi "komemoracija blajburškim žrtvama" skandal i civizizacijski korak unazad.


"Jedino mesto na svetu gde je moguće veličati ustaštvo i nacizam, pored Hrvatske, je nažalost Bosna i Hercegovina", kaže Borenović i dodaje da je neverovatno da niko ne reaguje u Sarajevu od Saveta ministara, Vlade FBiH, na čijoj se teritoriji to održava, do institucija Republike Srpske.

Na kraju Drugog svetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH je bežao pred jugoslavenskim partizanima, očekujući da će ih Angloamerikanci prihvatiti. Međutim, Englezi su ih pored austrijskog gradića Blajburg opkolili i vratili preko granice jugoslavenskim partizanima.


Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR