Glas Javnosti

SKANDALOZNA ODLUKA ZAPADNIH FAŠISTA: Usvojena preporuka za članstvo tzv. "Kosova" u Savetu Evrope (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Mišljenje izvestioca Dore Bakojani kojim se preporučuje prijem tzv. "Kosova" u članstvo u toj organizaciji.

Za nacrt Mišljenja glasao je 131 poslanik, njih 29 je bilo protiv, dok je 11 poslanika bilo uzdržano. Poslanici su odbacili sve amandmane na predloženo Mišljenje, među njima i predlog da formiranje Zajednice srpskih opština bude uslov za članstvo Kosova.

Izvestilac Dora Bakojani iznela je, na početku sednice posvećenom njenom izveštaju, da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.


Bakojani je istakla da se njen izveštaj ne bavi statusom Kosova, jer, da je to od nje traženo, kako je dodala, svakako ne bi preuzela funkciju izvestioca i saglasila bi se sa stavom Grčke.

Ona je naglasila da Savet Evrope obeležava 75. godišnjicu postojanja, i da je u tih sedam i po decenija radio na zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavini prava širom Evrope.

Tim principima, kazala je, rukovodila se i u izradi izveštaju o Kosovu.

Navela je da je tokom svog rada dugog 301 dan obavila dve posete, imala četiri različite sednice i više desetina sastanaka širom Evrope, te da „nijedan kamen nije ostao neokrenut u pripremi izveštaja“.


„Ovaj izveštaj je posvećen ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u regionu. Od početka sam rekla da on nema nikakve veze sa priznanjem ili nepriznanjem Kosovo, to ostaje na državama članice“, podvukla je ona.

Bakojani je istakla da su ugledni pravnici ocenili da su zakoni na Kosovu u skladu sa standardima SE, da se Kosovo može smatrati funkcionalnom parlamentarnom demokratijom, u kojoj se poštuje nezavisnost pavosuđa.


"Pravnici su ocenili da bi proširenje pravnog akta SE doprinelo daljem jačanju ljudskih prava na Kosovu. Kosovo je u saglasnosti sa pravilima za pristup SE“, podvukla je ona.

Bakojani je istakla da su, i pored pogoršanja situacije na Kosovu, posebno u vezi odnosa prema manjinskim zajednicama, vlasti odlučne da promene stanje.

Ukazala je da je u svom izveštaju podvukla tri stvari koje je potrebno hitno sprovesti.

Prva je implementacije odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani, drugi vezano za eksproprijaciju imovine manjinskih zajednica i treće uspostavljanje Zajednice srpskih opstina.

ŠEFICA SRPSKE DELEGACIJE: Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE

Šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom Kosova u SE otvorila Pandorina Kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

"Čestitala bih na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio međunarodno pravo na kojem se zasniva SE.

Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE“, podvukla je ona. Pantić Pilja podsetila je da je prvi uslov uspostavljanje ZSO, što je međunarodna obaveza koju je Kosovo potpisalo pre 11 godina, i što je osnovni preduslov dijaloga.

Biljana Pantić Pilja (Foto: Printskrin RTS)

 "Ako dozvolite Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji. Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima.

A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba“, objasnila je ona.


Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR