Glas Javnosti

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU I METOHIJI! Bez odlaganja vratite imovinu manastiru Visoki Dečani

Politika
Autor: Glas javnosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Srbiju će na toj sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

U izveštaju za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, generalni sekretar UN izrazio je žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo "ograničen napredak" i ukazao da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

"Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija", istakao je generalni sekretar UN u izveštaju.

On je naveo da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrio Beograd i Prištinu da "obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika" u procesu dijaloga.

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani. To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

Gutereš je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR