Glas Javnosti

SINDIKAT PENZIONISANIH VOJNIH LICA O PENZIJAMA : Vlada nastavila da otima od penzionera

Politika
Autor: Glas javnosti

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je danas da Vlada Srbije nastavlja da otima od penzionera, predlaganjem novog načina redovnog uskladjivanja penzija koji ne obezbedjuje ni uskladjivanje sa rastom cena prethodne godine.

Penzioneri će, kako je navedeno, biti uskraćeni i predlogom dodatnog smanjenja doprinosa za Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) koji se plaćaju na zarade zaposlenih.

Prema predlogu izmena i dopuna Zakona o PIO penzije će od 1. januara 2023. godine biti usklađene za procenat rasta zarada od 12,1 odsto, iako je rast cena ili inflacija u 2022. godini bila veća od 14 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se tim Predlogom zakona ne predviđa dovođenje penzija na nivo od najmanje 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi se kao takve usklađivale sa rastom cena, odnosno inflacije.


U obrazloženju Predloga izmena i dopuna Zakona o PIO Vlada, kako je navedeno, priznaje da su izdvajanja za penzije u 2022. godini oko 9,2 odsto BDP iako bi trebao da se kreću oko 11 odsto.

„Razlika je skoro milijardu evra koja je godišnje otimana od penzionera u proteklom periodu. U Zakonu o budžetskom sistemu otkrivamo da rashodi za zarade zaposlenih u sektoru države iznose 10 odsto. Obavezu smanjenja rashoda na zarade u javnom sektoru sa osam na sedam odsto iz 2014. godine vlast je sprovela tako što ih je povećala na 10 odsto BDP“, navelo je Udruženje.

Ističe se da nikada u istoriji izdvajanja za plate u javnom sektoru nisu bila veća od potrošnje za penzije.

Očigledno je, kako je navedeno, da je oteto od penzionera podeljeno zaposlenima u sektoru države, odnosno javnom sektoru. Prema predlogu izmena Zakona o PIO usklađivanja će se, kako je navedeno i dalje vršiti prema podacima iz prvog i drugog kvartala prethodne godine i trećeg i četvrtog kvartala godine koja joj prethodi, odnosno sa podacima u koje nisu uračunati rast cena i zarada u drugoj polovini godine koja prethodi usklađivanju.


„Birokratiji je lakše da barata sa podacima starim 18 meseci iako penzioneri zbog toga do novog usklađivanja žive sa inflacijom 18 meseci. Teško im da provere kako se to radi Crnoj Gori ili Austriji. Svako usklađivanje penzija u koje se ne uračunava najmanje pun rast cena u prehodnoj godini je smanjivanje njihove vrednosti“, ocenilo je Udruženje.

Dodaje se da će Predlogom izmena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 25 smanjiti na 24 odsto, što će u konačnom smanjiti prihode PIO u 2023. godini za oko 230 miliona evra prenosi Beta

Smanjivanjem stope doprinosa sa 26 odsto na 25 odsto u 2020. i 2021. godini prihodi PIO su, kako je istaknuto, bili umanjeni za oko 190 miliona evra godišnje.

Zbog smanjenja stope doprinosa za dva odsto, kako je navedeno, izvorni prihodi PIO će u 2023. godini biti manji za oko 460 miliona evra.
„Oteti novac bi bio dovoljan za izjednačavanje i podizanje najnižih penzija, ukidanje doživotnog smanjenja penzija zbog prevremenog odlaska u penziju sa 40 godina staža i kvartalno vraćanje dela neisplaćenih penzija“, navedeno je u saopštenju.

Vlada na račun bednog standarda većine penzionera u Srbiji, kako je ocenilo Udruženje, stimuliše, odnosno povećava profit poslodavcima koje se moglo obezbediti smanjenjem stope poreza na zarade bez smanjivanja izvornih prihoda PIO.

„Izmene zakona PIO kao i do sada, zbog kontinuiteta i hitnosti postupka sprovode se bez javne rasprave i učešća sindikata zaposlenih i penzionerskih organizacija. Očekujemo da će penzioneri Srbije konačno shvatiti maglu od ‘nikada većih penzija’ sa kojima se smrzavaju i gladuju“, navelo je Udruženje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR