Glas Javnosti

SIMON VIZENTAL: Hrvatski fašizam je zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu

Politika
Autor: Glas javnosti

U dva nedavna incidenta, hrvatski fašizam je zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu, stoji u saopštenju izraelskog centra "Simon Vizental", povodom prošlonedeljne karikature hrvatskog nedeljnika Ekspres.

Povodom karikature na kojoj su lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, sa naslovom „Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma“, reagovao je direktor tog centra Efraim Zurof.

„Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao

naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista“, poručio je Zurof u pisanoj izjavi.


S druge strane, kako je naveo, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala „Za dom spremni“ , što je, kako je ukazao, dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava Zig hajl.

„Ovo se dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima. Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori“, ističe se u saopštenju.

„Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno

naglašavala zločinačku prirodu Nezavisne Države Hrvatske i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice“, zaključio je Zurof.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR