Glas Javnosti
posta

Sekretar hrvatske ambasade nepoželjna osoba u Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proglašen je za personu non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, dodajući da je odluku donelo u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose.

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću", saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako se dodaje, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.


Ministarstvo očekuje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Iako konkretan razlog proterivanja hrvatskog diplomate nije naveden, iz formulacije je evidentno da je u pitanju špijunaža.

Upadljivo je i da je do ovog slučaja proterivanja diplomate iz jedne članice NATO-a došlo dan uoči dolaska generalnog sekretara Severnoatlantskog pakta Jensa Stoltenberga u Beograd.

Prema članu 9. Bečke konvencije, na koji se poziva Srbija, navodi se da država domaćin može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke da obavesti državu iz koje je diplomata da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv.


U takvom slučaju, država iz koje je diplomata će, zavisno od okolnosti, dotičnu osobu opozvati ili će okončati njene funkcije u misiji. Osoba se može proglasiti non grata ili neprihvatljivom osobom i pre dolaska u zemlju.
 
Glas javnosti / R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR