Glas Javnosti

ŠEF MISIJE OEBS NA KOSOVU: Bez učešća kosovskih Srba u institucijama nema normalnosti

Politika
Autor: Glas javnosti

On je ocenio da bi bilo neophodno da se organizuju novi izbori, kako bi predsednici opština na severu imali neophodan legitimitet, i poručio da je misija OEBS spremna da pomogne da se to realizuje.

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport izjavio je danas da se bez učešća kosovskih Srba u institucijama, poput policije, pravosuđa i opštinske administracije, neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu.

Gostujući na televiziji RTK2, Davenport je istakao da su lokalni izbori na severu sprovedeni u skladu sa zakonom, ali je ukazao da nije održiva sadašnja situacija u kojoj se nalaze predsednici opština koje je izabrao veoma mali broj birača.

„S druge strane, svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su povređeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima i teže. Pre svega, mora doći do popuštanja tenzija“, kazao je Davenport.

On je ocenio da bi bilo neophodno da se organizuju novi izbori, kako bi predsednici opština na severu imali neophodan legitimitet, i poručio da je misija OEBS spremna da pomogne da se to realizuje.

Davenport je naveo da je formiranje Zajednice srpskih opština jedna od brojnih obaveza iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, a u skladu je i sa novim sporazumima iz februara i marta ove godine.

„Mora se pronaći kompromisno rešenje koje će odgovoriti na sve izazove u vezi sa tom veoma složenom temom, ali i sve ostale obaveze moraju biti sprovedene u skladu sa svim dogovorima postignutim u dijalogu“, naglasio je Davenport.

Šef Misije OEBS je kazao da se nada da će dijalog Kosova i Srbije biti završen ove godine, ali je upozorio da to, pre svega, zavisi od posvećenosti Prištine i Beograda sprovođenju svega što je dogovoreno.

„Moram da dodam da treba da postoji pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, koji je vezan i za procese članstva u Evropskoj uniji“, rekao je Davenport.

„Misija OEBS, a i ja lično, više puta smo istakli da odluka kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu“, poručio je Davenport.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR