Glas Javnosti

Šef kancelarije EU na Kosovu: Promena USTAVA KOSOVA, znači zakonske i ustavne PROMENE U SRBIJI

Politika
Autor: Glas javnosti

Tomaš Sunjok, šef kancelarije EU na Kosovu, izjavio je da se promena Ustava odnosi kako na samoproglašenu državu Kosovo tako i na Srbiju i da zavisi od suštine konačnog sporazuma.

- Želim da istaknem dva pitanja. Ni ja ni g. Lajčak, ne govorimo o konkretnim amandmanima na Ustav koji se tiču određenih tema ovog sveobuhvatnog sporazuma. Ovo bi trebalo da bude sveobuhvatan sporazum i trebalo bi da pokrije niz pitanja, kazao je on.

- Razgovarali smo o opštem principu. Prema vašem Ustavu, ako sam ga dobro razumeo, međunarodni ugovori prevladavaju nad domaćim zakonodavstvom. Jednom kada se ovaj sporazum potpiše i želim da naglasim da treba da bude sveobuhvatan, treba da ga potpišu obe strane, a primena započinje tek nakon ratifikacije. Dakle, pretpostavljam da ovaj pravno obavezujući sporazum mora biti predmet ratifikacije - rekao je Sunjok.

Prema njegovim rečima, ako Skupština Kosova ratifikuje ovaj sporazum, onda se mora videti da li je on u skladu sa postojećim zakonodavstvom, a možda će biti slučajeva da će zakoni morati da budu prilagođeni u skladu s tim.

- Ali, govorimo o opštim principima pregovora i međunarodnom pravu, a ne o konkretnim pitanjima - kazao je on.

Upitan da li pitanja u vezi sa Asocijacijom zahtevaju ustavne promene, on kaže da to zavisi od toga oko čega se obe strane dogovore.

- Zavisi o tome oko čega se slažu obe strane. Tada ne govorimo samo o promeni Ustava Kosova, već o zakonskim i ustavnim promenama i na Kosovu i u Srbiji. Ali to zavisi od suštine sporazuma, koji još nije dogovoren - rekao je on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR