Glas Javnosti

Savo Manojlović traži od opozicije da vrati mandate

Politika
Autor: Glas javnosti

Savo Manojlović iz pokreta "Kreni - promeni" pozvao je opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Manojlović je dao rok opoziciji od 24 sata, odnosno do sutra u 10 sati ujutro da donese odluku. U slučaju da se opozicija složi oko ovog pitanja, on je najavio veliku građansku neposlušnost od subote.

- Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način - pozvao je Manojlović.

On je istakao da ovo što se sada dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature.

- Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo potpuno delegitimizovanu vlast, kako bismo u subotu mogli da uđemo u potpunu građansku neposlušnost sa građanima- rekao je Manojlović.

On je kazao da ovaj poziv objedinjuje i one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, ali i one koje su govorili da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalno.

- Vraćamo fotelje jer se krade ono što smo kroz institucije izborili - poručio je Manojlović.

"Obavestili smo i Biram borbu"

Rekao je da su o svom pozivu obavestili predstavnike sa liste "Biram borbu“, uz dogovor da oni obaveste ostale partnere iz svoje koalicije.


Dodao je da to znači ono što su govorili principijelno, a to je da se ne može sedeti u parlamentu i pozivati na građansku neposlušnost.
Precizirao je da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na Grad Beograd, Niš, Opštinu Novi Beograd, ali i republički parlament, jer kao je istkaao, suština legitimisanja vlasti je republički parlament.


- Kada nemate opoziciu u parlamentu onda imate diktaturu - rekao je Manojlović.

Kazao je da za subotu i građansku neposlušnost, koju najavljuje, imaju plan.

Lutovac prvi odgovorio

Iz koalicije "Biram borbu" prvi je na Manojlovićev poziv odgovorio Zoran Lutovac, predsednik DS-a.
Vlast nije legitimna kada nije izabrana na demokratski način. U tom slučaju ne može nju legitimisati niko, pa ni opozicija. Dužnost opozicije je da osporava takvu vlast i institucionalno i vaninstitucionalno, a na građanima je da od takve vlasti traži nazad uzurpiranu suverenost - napisao je Lutovac na svom X profilu.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR