Glas Javnosti

SAVA JANJIĆ: Kosovo kao državu ne priznaju ni Vatikan, UN, EU, OEBS, NATO, ni Unesko, to je veći problem od SPC

Politika
Autor: Glas javnosti

Povodom poslednjih izjava lidera privremenih institucija samouprave u Prištini, koji su zatražili da Srpska pravoslavna crkva prizna tzv. Kosovo, oglasio se iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, poručivši da Kosovo kao državu ne priznaju ni Vatikan, UN, EU, OEBS, NATO, Unesko.

- Kosovski lideri kažu da SPC ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to može da učini. Kao SPC, ovde poštujemo zakone i sudove, a obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona,  napisao je Janjić na Tviteru.

On je istakao da mnoge države ne priznaju Kosovo, ocenjujući da je to za Kosovo mnogo veći problem od Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj odgovor igumana manastrira Visoki Dečani usledio je nakon što su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili pismo organizaciji "Evropa Nostra", tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", iznoseći stav da je obaveza Srpske pravoslavne crkve da prizna nezavisnost tzv. Kosova i da je srpska crkva po Ahtisarijevom planu "dobila prava, a da odbacuje odgovornost". 

 Podsetimo, organizacija Europa Nostra, koja aktivno deluje u oblasti nasleđa više od pedeset godina, u više od četrdeset zemalja Evrope objavila je listu sedam Najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021, a manastir Visoki Dećani našao se na tom spisku. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR