Glas Javnosti

SASLUŠANJA ZAKAZANA : Slučaj u EPS - U koji su otvorile smenjene tužiteljke

Politika
Autor: Glas javnosti

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za narednu nedelju je zakazano ispitivanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, prenosi RTS.

Planirano je da se u utorak i sredu ispitaju po dva svedoka, a u petak jedan svedok u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, javlja RTS.

Tužitaljka Savović je duže od godinu vodila istragu oko EPS, ali je premeštena nakon hapšenja šest osoba, kao i tužiteljka Jasmina Paunović, koja je više od godinu dana radila na slučaju EPS-a.

Njihov premeštaj pokrenuo je proteste, a zamenici javnog tužioca podneli su Državnom veću tužilaca (DVT) disciplinsku prijavu protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića zbog toga što je, kako navode, „ugrozio poverenje građana u Više javno tužilaštvo“ i izdavao „očigledno lažna saopštenja“.


Osumnjičeni su uhapšeni 23. februara i nalaze se u pritvoru, a prema saznanjima RTS, u međuvremenu su dva branioca izašla iz predmeta, pa su osumnjičeni angažovali nove advokate da ih brane.

Osumnjičeni u ovoj istrazi su šef službe za građevinski nadzor JP EPS ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavni projekt inženjer u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac N. M, kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka M. L, kojima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B. V. S., kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni spa“, ogranak iz Beograda, N. T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva Bauvezen („Bauwesen“) d.o.o Lazarevac, i Ž. M, odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B kojeg je postavilo odgovorno lice privrednog društva „Italiana Costrucioni spa“.

Sumnja se da su B. V. S., N. T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice “Stig“ do Termoelektrane Kostolac B.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni spa“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd prenosi N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR