Glas Javnosti

ŠARGAREPA ZA SRBIJU SVE BEDNIJA! Eskobar: Mogli bismo da otvorimo granice između EU i Zapadnog Balkana, standardizujemo lične karte i registarske tablice! SAMO DAJTE KOSOVO!

Politika
Autor: Glas javnosti

Evropski predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova predstavlja jednu od najboljih mogućnosti da region krene napred i pozivam strane da budu veoma ozbiljne u traženju dogovora, da nađu načine da budu fleksibilne, konstruktivne i imaju viziju, te iskoriste mogućnost koja im se pruža, poručio je danas izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je, u razgovoru sa novinarima u Beogradu, kazao da je svrha današnje posete da sa političkim vođama u regionu razgovara na temu traženja načina za napredak sa predlogom evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. 

„SAD smatraju da ovaj predlog sporazuma pruža jednu od najboljih mogućnosti da region krene napred, da se stvore mirni uslovi za sve ljude u regionu. Želimo da obe strane budu veoma ozbiljne u traženju rešenja, da nađu načine da budu fleksibilne, konstruktivne, da imaju viziju i iskoriste priliku koja im se pruža. Iza predloga stoje ne samo Evropa i SAD, već cela transatlantska zajednica“, podvukao je on.

Eskobar je kazao da su očekivanja SAD da će se strane sastanu u Ohridu i razgovaraju i suoče sa činjenicom kako da se ide ka sporazumu o normalizaciji odnosa, da razmišljaju kako da prevaziđu prepreke, da sa sastanka izađu uz shvatanje da će se taj proces nastaviti dok se ne nađe rešenje.

Želimo Kosovo u evropskim integracijama

On je naglasio da se radi o sporazumu o normalizaciji odnosa, ne o priznanju.

„Američka pozicija je da je Kosovo zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Smatramo da bi rehion imao koristi od međusobnog priznanja. Što se tiče članstva u UN mislimo da bi vrednost sporazuma bila brža integracija Srbije i Kosova, i celog regiona“, dodao je Eskobar.


On je istakao da je svrha sporazuma intenziviranje procesa koji bi ceo region približio Evropi kako ekonomski, tako i politički.

Na pitanje po čemu se razlikuju razgovori od pre mesec dana, i oni od pre godinu, Eskobar je rekao da su sada to „pravi razgovori unutar država i u narodu, na Kosovu i u Srbiji“, o tome šta bi značilo da imaju mirne, predividive i konstruktivne odnose, od čega bi korist imali svi u regionu.

„To je razlika i to je nešto realno, razgovara se o realnim mogućnostima“, rekao je Eskobar.

Na konstataciju da se uglavnom spominje članstvo Kosova u UN, te pitanje šta je sa drugim međunarodnim organizacijama, američki diplomata je odgovorio da ovaj sporazum ohrabruje veću integraciju ne samo Kosova, već i Srbije u svim međunarodnim procesima.

"Ako govorimo kuda se Kosovo kreće, u kom pravcu po pitanju integracija u međunarodne strukture, definitivno želimo da vidimo Kosovo i u procesu evropskih integracija, jer bi to donelo korist svima u regionu“, rekao je Eskobar.

Ukazao je da su specifičnost Zapadnog Balkana ekonomske mogućnosti, koje će se daleko uvećati kao svih šest zemalja Zapadnog Balkana bude na putu EU, na putu na kojem će da harmonizuju pravne sisteme, zakone tržišta, sa evropskim procesima.

„Radi se o intregraciji Srbije, Kosova i ostale četiri zemlje u EU“, rekao je Eskobar.


Na pitanje šta je „šargarepa“ koja se nudi Eskobar je ukazao da je želja da sporazum otvori vrata ka većoj integraciji Zapadnog Balkana u evropske strukture i to odmah.

„Mogli bismo, na primer, da iskoristimo novi Berlinski proces da otvorimo granice između EU i Zapadnog Balkana, da se standardizuju lične karte i registarske tablice regiona kako bi građani mogli da ih koriste za brži ulazak u Uniju, da ne čekaju u redu na granici. S obzirom na tehnolohije koja nam je na raspolaganju to je potpuno moguće.

ZSO mora biti formirana bez obzira ima li novog sporazuma

Na pitanje da je ZSO deo novog sporazuma ili ne, Eskobar je podvukao da osnovni sporazum o normalizaciji odnosa obuhvata sve Briselske sporazume.

"Sve što je već dogovoreno o tome se dalje neće pričati, a to uključuje i ZSO. Ono što treba po Briselskom sporazumu da se ostvari mora da se ostvari i na redu je da se realizuje“, jasan je bio izaslanik SAD.

Rekao je da ZSO mora da bude sprovedena bez obzira da li ima ili nema novog sporazuma.

Upitan kada očekuje da je moguće postići novi sporazum, Eskobar je rekao da bi to želeo da se ostvari tokom ove kalendarske godine.

"Mislim da je to moguće“, naglasio je on.

U zaključku Eskobar je rekao da je sporazum nešto čega se ne treba bojati.

"Nadamo se da će on, ne iz korena promeniti nečiji život, već omogućiti mir i stabilnost u regionu. Nije namera da stvara nove prepreke, već naprotiv. Želimo da bude dobar ne samo za Srbiju i Kosovo, već da stvori mogućnosti i za njihove susede, koji žele da vide dobre odnose te dve zemlje. Srbija i Kosovo zajedno predstavljaju najveći deo Zapandog Balkana i susedi žele da te dve zemlje imaju dobre odnose. Mislim da bi to bilo veoma pozitivno. Ako ljudi iz ovog regiona, i dve vlade vide mogućnosti koje su pružene za mir, po prvi put nakon dužeg vremenskog perioda, to bi bilo dobro“, rekao je izaslanik SAD.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sekula u 23.03.2023 19:33:36 h
     0 
Nisam znai da je Eskobar novi guverner Evrope ?