Glas Javnosti

ŠARČEVIĆEVA KANCELARIJA iz Palate Srbije će biti PARALELNO MINISTARSTVO prosvete jer NE veruju RUŽIĆU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Iznenadnim imenovanjem bivšeg ministra prosvete, Mladena Šarčevića, za specijalnog savetnika predsednika države ali i premijerke, a onda i osnivanjem Kancelarije za obrazovanjem, sa sedištem u Palati Srbije, prema izvoru Glasa javnosti iz Vlade, pravi se paralelno Ministarstvo prosvete jer u vrhu vlasti procenjuju da ne mogu da kontrolišu šta bi sve mogao “da čačka” novopostavljeni socijalista Branko Ružić.

Na pitanja novinara Mladenu Šarčeviću da li je novi savetnik predsednika i premijerke, kao i šta će raditi novoosnovana Kancelarija za obrazovanje kojom će on takođe rukovoditi, on je samo kratko rekao da su ova postavljenja tačna ali da još ne može da daje izjave o tome. Kako nije bilo prilike da se o tome izjasne predsednik i premijerka odgovore smo potrražili kod onih koji o tome znaju više ali zvanično, ipak, ne mogu da govore.

-Zna se da novi ministar prosvete, Branko Ružić, nije oduševljen novom pozicijom u Vladi, jer je uz zdravstvo to najvrući krompir koji mu je mogao zapasti, a tek verovatno nije mogao očekivati da će mu sa prethodnikom praviti paralenu vlast. Formalno ta Kancelarija će se baviti reformom obrazovanja i nauke, i to će Vlada Srbije jednim aktom zvanično obrazložiti ovih dana, a zapravo radiće ono što je dogovorio u četiri oka na Andrićevom vencu. A Ružiću su namenili, ipak, onu ulogu kao kad je Mujo vozio svemiski brod pa dobio instrukciju da ne dira dugmiće i nahrani životinje u letelici. Šalu na stranu, veliki je novac u igri u digitalizaciji prosvete i tržištu udžbenika, stotine miliona evra, pa je procena da ambiciozni Ružič  može da “čačka” nešto oko toga, kao što ste i vi novinari već “čačkali” da su Šarčević i premijerkin brat dosta tu poslovali, i onda logično tu ne sme biti iznenađenja, objašnjava izvor Glas javnosti iz Vlade Srbije aktuelna  dešavanja oko Ministarstva prosvete.       

Prema našem izvoru iz Vlade Srbije kao da nema dileme da će se formiranjem Kancelarije za obrazovanje napraviti paralelno Ministarstvu prosvete, ali od njega nismo mogli saznati kakve će biti prave nadležnosti te nove prosvetne institucije, ko će još tu raditi, da li će biti formiran i neki “vrhovni” organ od sedam članova gde su novi i stari ministar deo tima. Kao i da li je novi ministar bio uopšte upoznat sa ovim planom kada je prihvatio mandat, ali se, eto, ni Branko Ružić ne oglašava u javnosti.

Ipak, neko se još potrudio, pa prema jednom komentaru na portalu  RTS-, Šarčević i Kancelarija će nastaviti sve započete poslove Ministarstva kojim je do skoro rukovodio, a da je Ružićev zadatak “samo da operativno rukovodi radom škola u trenutnoj situaciji i obezbedi da se nastava i dalje izvodi”, što onda samo potvrđuje reči izvora Glasa javnosti iz Vlade Srbije. Takođe, očigedno dobro obavešteni komentator sa portala RTS-a tvrdi i  “da su reforme i brojni projekti započeti tokom Šarčevićevog mandata stali na pola puta i da je želja predsednika Srbije bila da se reforma obrazovanja i nauke nastavi”.

Nažalost, dobro obavešteni, čitaj: instruirani, komentator sa Javnog servisa se nije detaljno upuštao u dosadašnje realizacije tih “poslova i projekata”, jer smo češće čitali zamerke samih  prosvetnih radnika koji su ih nazivali više degradacijom obrazovanja od učenika, preko roditelja do nastavnika, da je veliko tržište udžbenika dato u monopol stranim izdavačima, da je izvesnoj  hrvatskoj firmi poverena softverska izrada i višegodišnje održavanja programa u neopravdano velikom iznosu, da je još nepotrebno skuplja oprema za onlajn nastavu, da je digitilazovan samo beogradski “krug dvojke” a ne Srbija, da je direktno odgovoran za posledice svih propalih matura i da su nas njegove “reforme” dovele na dno lestvice PISA testiranja, pa smo i sključeni iz evropske asocijacije visokog obrazovanja…Ima toga, a negde treba i tačku staviti.

Ili su, ipak, ovi nastavnici kritičari samo zaboravili da i Mladen Šarčević baš kao i njihovi lošiji učenici imaju pravo na popravni ispit, pa mu je od vrha vlasti samo dobrodušno pružena i ta prilika! Realno, u najbrojnijem resoru Vlade Srbije, Ministarstvu prosvete, radi procentualno i  najobrazovaniji segment našeg radno sposobnog stanovništva pa se odgovori na ovako važna pitanja ne mogu dugo izbegavati, jer kada ih dugo nema zna se kakva se ocena zabeleži, tamo gde treba.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR