Glas Javnosti

ŠAPIĆ POSTAVIO PA SMENIO POMOĆNIKA

Politika
Autor: Glas javnosti

Aleksandar Šapić mogao bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je postavila svog pomoćnika, koji je odmah potom i smenjen.

Šapić je, naime, 26. jula rešenjem broj 112-5666/22 postavio za svog pomoćnika novinara Dragana Pešikana na osnovu Zakona o glavnom gradu.

Pet dana kasnije, 1. avgusta, Šapić rešenjem broj 112-5793/22 stavlja van snage rešenje od 26. jula i smenjuje Pešikana.

Dragan Pešikan je, osim novinarske i rediteljske karijere (snimio film „Prokleti pas“ 2017. godine), u svoje vreme bio i jedan od prvih ljudi preduzeća Univerzijada.

Zanimljivo je, međutim, da je u rešenju od 1. avgusta naveden 26. jul kao datum prestanka mandata. Tako je Pešikan bio pomoćnik gradonačelnika svega par dana.

Inače, Šapić je postavljanje pomoćnika na nekoliko dana praktikovao i kao predsednik opštine Novi Beograd. Tad ga je SNS, čiji je sad potpredsednik, prozivala da fiktivno postavlja predsednike opštine koji se na funkciji zadržavaju nekoliko dana, a potom ih „smenjuje“ jer tad ima zakonsku obavezu da im ponudi posao u opštini. Tako je Šapić, između ostalog, izigravao zakonsku obavezu zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Inače, u emisiji „Utisak nedelje“ u proleće 2021. godine priznao je da je „našao način kako da izbegne zakon“.

Dragan Pešikan je u izjavi za „Novu“ demantovao da je on postavljen pa smenjen, iako je „Nova“ imala uvid u dokument koji potvrđuje suprotno.

On tvrdi da je tačno da će Šapiću rado pomoći ukoliko se napravi aranžman da bude savetnik, budući da su dugogodišnji prijatelji.

„Ne mogu da budem pomoćnik jer sam ja stalno zaposlen na Eurosportu, pa nije istina ni da sam smenjen. Odličan odnos imam sa Šapićem, ali nisam ništa još uvek u organima Grada. Da li ću biti od septembra, ja to znam, ali ukoliko se napravi neka mogućnost da budem savetnik ili nešto slično, rado ću se odazvati pozivu gradonačelnika“, podvukao je Pešikan.

Naš portal kontaktirao je i Aleksandra Šapića, ali odgovor nismo dobili.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR