Glas Javnosti

SANKCIJE SU VAŽNE I BIĆE IH JOŠ! Amerika će intezivirati angažman na Balkanu

Politika
Autor: Glas javnosti

Sankcije nisu primarno sredstvo američkog angažmana u regionu Zapadnog Balkana, ali imaju efekta i biće ih još, rekao je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region Gabrijel Eskobar.

Američki diplomata najavio je i intenzivniji angažman SAD u regionu u narednom periodu.

Eskobar je rekao da godinu dana vlasti predsednika Džoa Bajdena nije donelo značajnu promenu politike, zato što se, kako kaže, američka politika i njen angažman na Zapadnom Balkanu tradicionalno odnose na multietničko pomirenje i integraciju u Evropsku uniju.

„Dakle, u tom pogledu politika je bila veoma konzistentna poslednje četiri administracije. Ono što mogu da kažem da se malo promenilo jeste obim pažnje koju Zapadni Balkan dobija u ovoj administraciji. Dakle, postoji obnovljeni napor da se ponovo angažujemo na svim mehanizmima koji su bili uspešni, a to je da se ojača Dejton, da se podrži i obnovi dijalog između Srbije i Kosova, i da blisko saradjujemo sa našim partnerima iz NATO-a, kako bi se osiguralo da mogu da ispune svoje NATO obaveze. I rekao bih da smo u većini toga bili veoma uspešni“, rekao je Eskobar.

Rekao je da SAD žele da intenziviraju angažman na Zapadnom Balkanu u narednom periodu, da ulože „malo više političke energije“ i to u dogovoru sa evropskim saveznicima.

Diplomata je ukazao da sankcije nisu primarno sredstvo angažmana SAD u regionu, ali da je sadašnja administracija veoma posvećena borbi protiv korupcije i da je jedno od sredstava u toj borbi sankcije koje je uvela.

„I mogu reći DA, biće ih još, ali to neće biti primarno sredstvo našeg angažmana“, kazao je on.

BONUS VIDEO:SANDA RAŠKOVIĆ-IVIĆ: Naš zdravstveni sistem baguje!
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR