Glas Javnosti

"SAD pomažu Srbiji, sjajno je ako to mogu Kina i Rusija"

Politika
Autor: Glas javnosti

Metju Palmer saglasan je sa izjavom ambasadora SAD u Beogradu Entoni Goffrija da ovo nije takmičenje u popularnosti i da je svaka pomoć važna. Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan to je rekao povodom podrške i pomoći Kine i Rusije Srbiji u borbi protiv Covida-19.

- Ako Kina i Rusija mogu da pomognu Srbiji i drugima na Zapadnom Balkanu, to je sjajno - rekao je Palmer za Radio Glas Amerike.

On je rekao da EU pruža sve veću pomoć, a da SAD pružaju pomoć direktno pojedinačnim zemljama Zapadnog Balkana, kao i kroz podršku međunarodnim institucijama, ali ističe da je ta pomoć ponekad obostrana.

- Zemlje Zapadnog Balkana su bile veoma velikodušne, dozvoljavajući Amerikancima da se iz njihovih zemalja vrate u SAD, često bez naplate troškova. Srbija je to uradila, Crna Gora i Albanija. Zahvalni smo zbog partnerstva i pokazivanja solidarnosti - izjavio je.

Najhitnije potrebe u Srbiji, kao i u regionu i većem delu sveta su, rekao je Palmer, testovi, oprema za ličnu zaštitu i podrška osoblju za vanredne situacije.

Prošle nedelje u Srbiju je iz SAD stiglo 6. 000 testova za korona virus.

On, takođe, ukazuje da su zemlje Zapadnog Balkana u poziciji da snažno odgovore na pretnju korona virusa, u velikoj meri i zahvaljujući naporima koje su SAD i drugi uložili u pomoć tim zemljama da razviju svoje institucionalne kapacitete.

Na pitanje kako vidi saradnju Beograda i Prištine u borbi protiv korona virusa, Palmer je ocenio da je saradnja u toj oblasti ohrabrujuća, da je povećana trgovina i da postoji saradnja u zdravstvu.

 

Izvor: Tanjug

 

I

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR