Glas Javnosti

SAD NEMAJU TAJNI PLAN ZA KOSOVO: Neće biti razmene teritorija

Politika
Autor: Глас јавности

Takse nanose štetu svim ljudima na Kosovu, ponavljaju američki zvaničnici

Sjedinjene Američke Države saopštile su da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Amerika je ponovo pozvala kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije.
Sve ovo navedeno je u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

SAD stoje uz građane Kosova, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja Kovid-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

"Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces", poručila su trojica diplomata.
Kad je reč o taksama ponavljaju stav da one nanose štetu svim ljudima na Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv Kovid-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

Istovremeno, trojica diplomata napomnju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikad nije video, ni razgovarao o takvom planu", navodi se u saopštenju

Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovonom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

"Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR