Glas Javnosti

САД ЋЕ ПОНОВО КУКЊАВА И ПРЕНЕМАГАЊЕ НА ТВ: Упркос одредбама споразума, формирање Заједнице српских општина још није ни на видику, ЛАЖУ НАС 2000 ДАНА

Politika
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

ПРОШЛО је две хиљаде дана како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, али косовски Срби и Београд не одустају од примене овог споразума.

 

 Према нашим информацијама, иако је Управљачки тим завршио нацрт статута ЗСО пре више од два месеца, још нема позива из ЕУ да се овај документ представи у Бриселу, нити има најава да ће се у скорије време наставити дијалог, ни на техничком ни на политичком нивоу.

Колико још треба да прође да би се Приштина "смиловала" да испуни своје обавезе или да их Брисел натера на то - упитало је у среду, са протестног митинга одржаног у северној Косовској Митровици, више хиљада грађана овог подељеног града.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је са скупа да ЗСО није политичко, већ животно питање и да Срби на КиМ никада неће одустати од ње, као ни од живота на овим просторима. Он је изразио бојазан да Албанци неће формирати ЗСО и да за то имају подршку међународне заједнице:

- Чим је нешто добро за Србе, то Албанци по правилу одмах одбацују. Не смемо и нећемо одустати од истине и борбе за своја права, а Бриселу и Приштини поручујемо: можете како хоћете, али докле ћете, то ћемо видети - рекао је Ракић.

У сличном тону говорио је и министар за повратак, у оставци, Далибор Јевтић, који је истакао да ЗСО неће олакшати само живот Срба у већински српским срединама.

Посланик у скупштини у Приштини Игор Симић истакао је да се жеља Албанаца да изврше асимилацију Срба неће испунити, јер се то није десило ни у прошлости када су коришћене бомбе и бојеви меци:

- Морамо бити мудри и стрпљиви, политички и мирно се борити за своја права, јер не смемо да одустанемо и немамо права да се уморимо - рекао је Симић.

Са скупа је упућен и захтев међународној заједници, али пре свега Европској унији да својим ауторитетом спречи да се на КиМ формира једнонационално друштво.

Александар Гајић, из Института за европске студије, каже, за "Новости", да је очигледно да су преговори запали у ћорсокак и да од наставка бриселског дијалога нема ништа.

- Разговори ће се можда наставити, али у потпуно другачијем формату, на мултилатералном нивоу, вероватно под окриљем Уједињених нација. Очигледно је да албанска страна опструира ЗСО, а да у Бриселу нема воље да се Приштина укори и примора да поштује преузете обавезе. Чини ми се да је одлазећа ЕУ администрација схватила да су преговори запали у ћорсокак, што је вероватно још један разлог њихове пасивности.


ЕП УВЕО РАЗМЕНУ "НА МАЛА ВРАТА"

НАЦРТ резолуције Европског парламента, који је у уторак усвојио Спољнополитички одбор, практично је озваничио, "на мала врата", могућност разговора о евентуалним променама у административној линији између Србије и Косова. Та могућност је провучена кроз усаглашене амандмане којима је допуњен основни текст известиоца Дејвида Мекалистера. Посланици су се, истина, оградили истицањем да решење мора очувати безбедност у региону и бити у складу са међународним правом.

ЈАСНО ЈЕ ДА ИЗБЕГАВАЈУ ДОГОВОР


ТО што Приштина још није формирала ЗСО доказ је да немају намеру да спроведу договорено из Бриселског споразума - каже шеф дипломатије Ивица Дачић. Он најављује да ће до краја године бити још повлачења признавања КиМ, и очекује да ће број оних који су признали убрзо пасти испод 100.

- Приштина не схвата да је већина најважнијих међународних актера веома заинтересована да дође до одређеног договора који би се заснивао на компромису.


САН О УЈЕДИЊЕЊУ СА "ДОЛИНОМ"

ПРЕДСЕДНИК привремених институција у Приштини Хашим Тачи изјавио је да "постоји реална могућност корекције граница и уједињења "прешевске долине" са Косовом". Он је на свом фејсбук-профилу написао да је у понедељак и уторак имао састанке са представницима из академског света, бизниса, цивилног сектора, углавном из "прешевске долине", а да је главна тема разговора било припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца.

МРТВА ИДЕЈА О ИЗМЕНИ ГРАНИЦА

ХАШИМ Тачи само изазивањем немира на северу Косова може да одржи своју идеју о корекцији граница - изјавио је у среду премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај, коментаришући Тачијеву посету Газиводама уз јаке мере безбедности и уз присуство специјалних полицијских јединица. Реагујући на позив Тачија да "коригује" своје ставове у вези с дијалогом Београда и Приштине, Харадинај је поручио да је "идеја о корекцији граница мртва".

ЕУ: РАД НА ЗСО У ТОКУНА питање како коментаришу протест Срба на Косову у вези с тим што је прошло пет и по година откако ЗСО није формирана, као и зашто нису звали тим за израду нацрта статута ЗСО који је завршио посао, у Бриселу су нам одговорили: - Обе стране су у потпуности ангажоване са високом представницом ЕУ Федериком Могерини у дефинисању правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији. Рад на статуту ЗСО је још у току. Ово питање ће наставити да се разматра у дијалогу на високом нивоу.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR