Glas Javnosti

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku SPC da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Politika
Autor: Glas javnosti

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, izjavio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

Protojerej Nikolaj Balašov je ocenio da je priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

- Radujemo se zajedno sa našom braćom Srbima i Makedoncima. Dugo smo čekali ovaj događaj i sada je došao čas volje Božije. Verujem da će Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve na sledećem sastanku dati odgovarajući odgovor na vest koju smo primili - rekao je Balašov za Tas.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija da je Sveti sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Rekao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Naveo je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu posle više od pola veka u Hramu Svetog Save u Beogradu, prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR