Glas Javnosti

RUSI ŠALJU POMOĆ SRBIMA NA KOSOVU: Stiže oružje kojem se ALBANCI NISU NADALI!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Moskva će poslati svoje sisteme PVO u region kako bi pomogla usled tenzija između Srba i Kosovara u Srbiji, a vojne vežbe “Slovenski štit-2021” počeće u oktobru.

Ovo je najavio komandant vazdušno-raketnih odbrambenih snaga, zamenik vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Jurij Grehov u intervjuu listu Krasnaja zvezda, preneli su ruski mediji.

Raspoređivanje ruskih sistema PVO u Srbiji će se odvijati u pozadini nemira na granici sa nepriznatom republikom Kosovo. Tako su 23. septembra na punktu Brnjak kosovski specijalci pretukli nekoliko Srba koji su pratili ogrev. Kosovska policija zaustavila je automobil sa Srbima i izvršila nezakonite radnje protiv zatvorenika. Žrtve su prevezene u bolnicu.

Ranije su Kosovari, uz podršku snajpera zauzeli granične prelaze Brnjak i Jarinje. Istovremeno Priština je naredila da se na teritoriju republike ne puštaju automobili sa srpskim brojevima, najavivši potrebu da se postave privremeni brojevi regiona.

Kao odgovor na postupke Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojavio se na televiziji, a na TV Pink je najavio spremnost Beograda da preduzme odlučne mere u slučaju ekstremnog pogoršanja situacije. Srbija još nije uvela svoje trupe na teritoriju Kosova i Metohije, jer ne želi da krši Kumanovske sporazume iz 1999. godine. Istovremeno, Beograd nastavlja da podržava svoj narod na Kosovu. Na granici je povećana aktivnost srpske vojne avijacije.

Vučić je posebnu pažnju posvetio poseti ruskog ambasadora Aleksandra Botana-Harčenka punktu Jarinje, što pokazuje podršku Rusije teritorijalnom integritetu Srbije. Istovremeno, predsednik je reakciju Zapada nazvao čudnom, koja je bila ogorčena premeštanjem srpskih snaga na granicu sa Kosovom, ali “nije primetila” slanje specijalnih snaga i oklopnih vozila kosovara na granične prelaze.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR