Glas Javnosti

RIK: Šef Posmatračke misije OEBS zahvalio na DIVNOJ SARADNJI

Politika
Autor: Glas javnosti

Šef Posmatračke misije ODIHR Albert Jonson zahvalio je Republičkoj izbornoj komisiji, kako je rečeno na divnoj saradnji i svoj pomoći koju je Кomisija pružila Posmatračkoj misiji tokom ovih izbora.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević tokom sastanka sa šefom Posmatračke misije Кancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albertom Jonsonom, ponovio da je izborna komisija do sada primila 34 prigovora, koji su se odnosili na nepravilnosti tokom glasanja.

Naglasio je da će se ponovno glasanje na 34 biračka mesta održati u subotu, 30. decembra 2023. godine.

Istakao je da je po svim izazovima i prijavljenim nepravilnostima na i ispred biračkih mesta, izborna administracija reagovala i rešavala prema potrebi, o čemu je i obaveštavao javnost na redovnim konferencijama za medije, kao i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva pružali podršku radu lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, gde god je to bilo neophodno.


Šef Posmatračke misije ODIHR Albert Jonson zahvalio je Republičkoj izbornoj komisiji, kako je rečeno na divnoj saradnji i svoj pomoći koju je Кomisija pružila Posmatračkoj misiji tokom ovih izbora.

Izneo je očekivanje da će, prema ustaljenoj praksi, u roku od tri meseca biti objavljen Кonačan izveštaj Posmatračke misije ODIHR o izborima održanim 17. decembra, sa preporukama za unapređenje izbornog procesa.

Jonson je istakao da je ODIHR u Preliminarnom izveštaju konstatovao jako mali broj krupnijih neregularnosti, u vidu kupovine glasova ili višestrukog glasanja od strane jednog glasača, a da je glasanje na 93 odsto biračkih mesta u Srbiji ocenjeno pozitivno, kao i da je, na samom početku Preliminarnog izveštaja, navedeno da su izbori u Srbiji generalno prošli glatko i bez nekih većih problema i poteškoća.

U saopštenju je navedeno da je i izborni analitičar Posmatračke misije Oleksej Ličkovah takođe zahvalio RIK-u na divnoj saradnji i na svoj podršci koju je Republička izborna komisija pružala predstavnicima ODIHR.

Ukazao je na to da je u Preliminarnom izveštaju od 18. decembra konstatovan napredak u radu Republičke izborne komisije, ujedno napomenuvši da prostor za dodatni napredak postoji u oblastima koja se tiču obuke izborne administracije, edukacije birača i dostupnosti izbornog materijala biračima koji su osobe sa invaliditetom.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR