Glas Javnosti

REKONSTRUKCIJA VLADE NA POMOLU: Smena ministara sve izvesnija?

Politika
Autor: Glas javnosti

Prisluškivanje predsednika Srbije, hapšenje Veljka Belivuka ljudi iz državnih službi moglo bi da dovede do rekonstrukcije Vlade, pišu mediji.

Prema navodima nekih medija odmotavanje klupka nelegalnog prisluškivanja i praćenja Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, koje su organizovale odmetnute strukture MUP povezane sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, moglo bi da dovede čak i do vanrednih parlamentarnih izbora i pre proleća 2022.

Kako se navodi potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvoreno je u intervjuu za "Novosti" poručio da su u zaveri protiv Vučića učestvovali i neki ministri naprednjaci.

Na političku odgovornost i gubitak fotelje u Nemanjinoj pozivaju i drugi visoki funkcioneri SNS. Potpredsednik naprednjaka Milenko Jovanov kaže, za "Novosti", da "zaista ne vidi način da na poziciji, bilo u SNS, bilo u vlasti, ostane bilo ko ko je bio umešan u ovu zaveru protiv predsednika Vučića". I Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine iz SNS, ima isti stav.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je u igri trenutno više scenarija.

"Jedan je da se primeni ono što je logika stranačkog života, da Predsedništvo i Glavni odbor SNS prosto razreše neke ljude državnih funkcija i da ih onda i parlament smeni. Još jedna opcija je septembarska skupština stranke, gde bi ti za koje se tvrdi da su učestvovali u kompromitaciji Vučića trebalo da odu. Drugi scenario je odlazak na izbore, pa da se u okviru stranke promešaju karte i da se na listama za poslanike i kao kandidati za ministre nađu neki novi ljudi", kaže on.

Stanković kaže da je, bar spolja gledano, jednostavnije smeniti ministre, rekonstruisati Vladu i izabrati nove, sa obrazloženjem da je njihova politička odgovornost bila u tome što nisu sprečili da se policija zloupotrebljava u slučaju prisluškivanja. Izlazak na izbore, po njegovom mišljenju je, možda, na prvi pogled elegantniji, ali svakako složeniji.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR