Glas Javnosti

Ramuš Haradinaj mogući kandidat predsednika Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj može biti kandidat za kosovskog predsednika, saopšteno je danas nakon sastanka saveta te stranke održanog u Prištini.

Zamenik predsednika ABK-a Ardijan Ðini izjavio je da postoje inicijative da Haradinaj bude kandidat za predsednika.

Prema njegovim rečima, moguće su nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsednika, čak iako ne bude potvrđena optužnica protiv aktuelnog predsednika Hašima Tačija.

-Svi se nadamo da optužnica neće biti potvrđena, ali ipak za četiri ili pet meseci moramo da uđemo u proces izbora predsednika, rekao je Ðini.

Haradinaj je na Fejsbuk profilu potvrdio da on može biti kandidat za predsednika.

-Verujem da ću biti kandidat za predsednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava, to smatram velikom odgovornošću i posebna mi je čast", napisao je Haradinaj. Partneri unutar vladajuće koalicije na Kosovu, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova, nisu se dogovorili oko pozicije predsednika, nakon što Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila prosleđena na potvrđivanje optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i još nekih bivših pripadnika OVK, čija imena nisu objavljena. Tači je naveo da će, ako optužnica protiv njega bude potvrđena, podneti ostavku na mesto predsednika.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR