Glas Javnosti
posta

RAKIĆ VODINELIĆ: Bilo bi pristojno da se DOLOVAC sama povuče sa FUNKCIJE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Pravnica i profesorka Vesna Vodinelić-Rakić smatra da aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, treba samoinicijativno da se povuče sa funkcije koja će joj, po svemu sudeći, ponovo biti dodeljena. Zakon ne zahteva da bude više od jednog kandidata za izbor, te je evidentno da se konkurs neće ponavljati.

Podsetimo, nakon što je osporena kandidatura bivšeg Okružnog tužioca u Novom Sadu Miodraga Malog, ali i odbačena prijava druge kandidatkinje Svetlane Tekić, koja je pored Zagorke Dolovac konkurisala za poziciju republičkog javnog tužioca, po svemu sudeći, izbor se sveo na jednu osobu. To bi trebalo da znači da je Dolovac uspešno, ali još uvek nezvanično, izabrana za republičkog javnog tužioca.

Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava na konkurs za izbor kandidata za republičkog javnog tužioca je u toku postupka razmatranja utvrdila da prijave koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje koji su predviđeni Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca.

Tako je na listi kandidata ostala samo Dolovac, koja već deset godina obavlja istu funkciju. Na mesto zamenice Opštinskog javnog tužioca u Novom Sadu izbrana je 1996. godine.

Tokom 2004. godine, kada je obavljen reizbor tužilaca nije bila izabrana, a posle nekoliko meseci izabrana za zamenika okružnog javnog tužioca. Na mesto v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu izabrana je 2007. godine, a na mesto na mesto republičkog javnog tužioca prvi put je izabrana 2009, a na tu funkciju je ponovo imenovana 2015. godine.

Tokom njenog mandate nizale su se brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, čiji epilog javnost nije dobila.

Istaknuta pravnica, političar i redovna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta UNION u Beogradu Vesna Vodinelić-Rakić, ističe da bi pristojno bilo da se Dolovac povuče sa funkcije, s obzirom na ono što je učinila tokom dva mandata koja ima iza sebe.

„Ono što je formalno-pravno jeste da se ne zahteva da bude više od jednog kandidata na listi za RJT. Ipak, s obzirom na sve okolnosti u njena prethodna dva mandata, bilo bi pristojno da se sama povuče sa pomenute funkcije. Međutim, kao što vidimo, ona nije smatrala sa potrebu da to i učini. Mislim da bi u ovakvoj situaciji jedino javnost mogla da izvršu pritisak da se ceo postupak za republičkog javnog tužioca obnovi sa drugim kandidatima“, kaže Vodinelić-Rakić a prenosi "Nova.rs".

Ipak, ističe i da je problem što veliki broj tužioca ne želi da daje legitimitet izbornom procesu za RJT.

„Pri čemu ja ne verujem da bi se u ponovljenom postupku javili ljudi koji bi se ohrabrili da sudeluju tu. S druge strane, ja verujem da ima tužioca i zamenika tužioca koji bi voleli da se nađu na tom mestu, ali to neće učiniti jer ne žele da daju legitimit tom izbornom procesu“, ističe pravnica.

Javnost se pita koliko je nepristrasan izbor za ovu poziciju, zato što je Dolovac bila jedini kandidat, a pritom je na čelu Državnog veća tužilaca, koje odlučuje ko će biti na poziciji RJT.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR