Glas Javnosti

RADOVAN KARADŽIĆ se protivi transferu u britanski zatvor, strahuje da ga ne zakolju islamski EKSTREMISTI!

Politika
Autor: Glas javnosti

Radovan Karadžić protivio se da ostatak zatvorske kazne služi u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog toga što su u zatvoru "Vejkfild" islamski ekstremisti prerezali grkljan bivšem srpskom generalu Radislavu Krstiću

Kako piše Gardijan, Karadžić se protivio transferu iz bezbednosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kojem su islamski ekstremisti prerezali grkljan u zatvoru „Vejkfild“ u zapadnom Jokširu i bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, koji je takođe osporio da služi kaznu u Velikoj Britaniji.

Ali Karmel Agis, predsednik međunarodnog rezidijumskog mehanizma UN za krivični sud, naredio je njegov transfer nakon saslušanja.

„Protivimo se tome zbog onoga što se dogodilo generalu Krstiću u Velikoj Britaniji, kao i zbog poteškoća sa kojima se suočio bivši predsednik Liberije Čarls Tejlor. Zbog velikog procenta Muslimana u zatvorskoj populaciji, verujemo da bi Karadžić mogao biti u opasnosti i da bi ostao siguran, biće potrebno da bude u samici“, rekao je advokat Radovana Karadžića, Piter Robinson.

Podsećanja radi, Velika Britanija je danas prihvatila da se na njenu teritoriju radi izdržavanja kazne dovede Karadžić, koji je osuđen u Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Karadžić (75) je za sada u pritvornom centru UN u Hagu.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR