Glas Javnosti

ПУТИН ВУЧИЋУ РЕКАО НЕ: Вучић од Путина није добио одобрење за своју верзију признања „Косова“, нити је наишао на разумевање за план да Русија не стави „вето“ у Савету Безбедности

Politika
Autor: Глас јавности / Бета / од 03.10.2018.

Председник Србије Александар Вучић у разговору са руским председником Владимиром Путином није постигао циљеве које је поставио уочи посете, односно није добио "одобрење за своју верзију признања Косова", пише данашњи московски дневник Комерсант.

Лист наводи да српски председник често бива у Русији, "чешће од свих других председника", додајући да је Путин доста популаран на Балкану, те да за српског председника још један долазак у Москву значи пораст популарности за неколико процената.

Комерсант пише да се уочи доласка Вучића у Москву, "догодила непријатност" са појавом косовског председника Хашима Тачија на северу Косова.

"Вучић је хтео да скрене пажњу Путина на забринутост због те ситуције, тим пре што, по информацији Комерсанта, у Србији очекују седницу Савета безбедности УН, на којој ће Кина поставити питање о коначном признању Косова од стране светске организације... А Вучић и није против тога, посебно јер осећа притисак руководства ЕУ и Федерике Могерини: она, могуће да жели да остане упамћена на својој функцији као неко ко је коначно затворио проблем Косова за свет", пише дневник.

Зашто он толико пренаглашава своја обећања Русији да Србија неће ући у НАТО?

Лист наводи, позивајући се на неименоване изворе да је Вучић "за време разговора са Путином хтео да добије његову подршку за признање Косова", додајући да је сам председник Србије спреман на такво признање, ако се одвоји север Косова.

"Зашто Вучић енергично обећава Русији да Србија неће ући у НАТО? Али, зар он то не пренаглашава? У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш", пише дневник. 

"Очигледно да су руски преговарачи схватили да није све тако једноставно, примајући Вучића. На почетку је био само Путин, преговори у четири ока трајали су више од сат, а 40 минута је било посвећено управо Косову", пише извештач листа из Кремља.

Путин не разуме зашто Русија не треба да стави вето у СБ о чланству Косова у УН

Дневник додаје, позивајући се на неименоване изворе да Вучић "није наишао на разумевање код Путина зашто Русија не треба да стави вето у СБ УН, ако Кина заиста и постави питање о чланству Косова у УН и о цени тога за Србију у Вучићевој варијанти".

"Треба рећи да је српски председник говорио са Путином искључиво на руском језику, мада протокол, без сумње, то не предвиђа, чак ако саговорници и говоре језик другог не лошије него сопствени: сматра се исправним да шеф државе на преговорима говори на језику своје земље", наводи Комерсант.

Глас јавности / Бета / од 03.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR