Glas Javnosti

PRVIH 100 DANA VLADE Brnabić: ZSO ostaje uslov svih uslova

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijerka Ana Brnabić u Lebanu izjavila da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

Prvih  100 dana rada srpska vlada obeležila je danas u Lebanu gde je premijerka Ana Brnabić da je rad nove vlade, na čijem je čelu, obeležila stabilnost, dalji rast ali i nesigurna situacija na KiM.

Brnabić: Državna kasa stabilna


Govoreći o uspesima, premijerka kaže da je prosečna plata u javnom sektoru zahvaljujući radu nove vlade preška 700 evra te da Srbija ima stabilnu državnu kasu. 

Prema njenim rečima, deficit na kraju  na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

Premijerka Brnabić izjavila je danas da je državna kasa stabilna, kao i da je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra što je, kako je istakla, rekordan BDP Srbije.

Brnabić je naglasila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara navodeći da je na taj način udeo javnog duga smanjen već u januaru. 

"Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena", istakla je Brnabićeva na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate. 

Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru.

"Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra", istakla je premijerka i dodala da je to bolje za 60 odsto nego pre 10 godina. 

 Brnabićeva je rekla da je minimlana zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara

Premijerka navodi da je u prošloj godini ostvaren i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine kada su pravljenje projekcije za rast niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi.

"Ostvarili smo rast između 2,3 odsto i 2,5 odsto i s tim je BDP iznosio rekordnih 60,3 milijarde evra. Uprkos svim teškoćama, imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija. U prvih 100 dana mi smo se trudili da krenemo dalje u privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija", kazala je premijerka.

Premijerka ističe da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca.
"To je važno da učvrstimo stabilnost, deo za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu", kazala je.

Ističe da nikada veći iznos sredstva nije bio odvojen za investicione projekte.

ZSO uslov svih uslova

"Ovih 100 dana je bilo nažalost obeleženo velikom nestabilnošću i napadima na Srbe na KiM i stalnim incidentima od strane Prištine. To je bilo najteži momenat od 2008. godine. Nestabilnost koju je kreirao Aljbin Kurti mnogo nam je otežala da imamo vremena i energije za još bolje rezultate. Podsetimo i na zahtev upućen KFORu o povratku vojske Srbije na KiM, ali niko nikada iz međunarodne zajednice neće moći da kaže da nismo iskoristili sva prava. Imali smo 53 napada na Srbe u 100 dana", naglasila je premijerka i rekal da se radi na potpunom implementiranju Briselskog sporazuma.

Brnabić je podvukla da je formiranje Zajednica srpskih opština onako kako je definisano Briselskim sporazumom "uslov svih uslova".

Ona je odgovarajući na pitanja novinara u Lebanu, gde se obeležava 100 dana rada vlade, rekla da ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi sporazum poštovati.

"Ne postoji interes Prištine da se formira ZSO, ali za mene ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova, ali ne onakva kako je zamišlja neka NVO iz Srbije, sa KiM ili bilo koji političar, već ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da će u aprilu biti 10 godina kako je potpisan prvi Briselski sporazum i dodala da je sprovođenjue sporazuma nešto sasvim prirodno i što se očekuje.

Govoreći o dodatnim dostignućima Vlade u prvih 100 dana njenog rada, premijerka je govorila u ulaganjima o obrazovanju, trećem ciklusu Moja plata, usvajanju Strategije za mlade, uvođenju eAgrar sistema i podvukla da je podeljeno čak 100.000 turističkih vaučera.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR