Glas Javnosti

PROVOKATOR! Kurti izneo još jedan SULUDI ZAHTEV

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Srbija mora da prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo" i istakao da želi da se Srbija ogradi od Kremlja i uvede sankcije Rusiji.

Kurti je u intervjuu za "Dojče vele" kazao da bi EU i NATO trebalo da vode računa da Srbija više ne sedi na tri, četiri stolice. Takođe, navodi da se mora ceniti doprinos Kosova, koje neće imati nikakve paralelne projekte osim EU i NATO.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi trebalo da bude principijelan, izbalansiran i simetričan, a naveo je i da Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta zbog stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta koje podrazumeva Berlinski proces.


- Zajedničko regionalno tržište je u srcu Berlinskog procesa. Ne zamena za EU, već priprema za nju. Da bi se ostvarilo Zajedničko regionalno tržište, Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta i na taj način omogući kretanje koje je vrednost Evropske unije. Krajnje je vreme da se na Beograd izvrši pritisak da prihvati kosovska dokumenta - rekao je Kurti.


Na pitanje da li može malo da popusti svoj stav i tako da podsticaj saradnji, Kurti kaže da vreme ne može da se vrati nazad.

- Ne možemo da se vratimo u period pre 1999. godine, kada smo oslobođeni, ni pre 2008. godine, kada smo proglasili nezavisnost, ni pre 2010. godine, kada je Međunarodni sud pravde legitimisao Deklaraciju o nezavisnosti, niti pre 2012. godine, kada je okončan međunarodni nadzor Kosova. Nezavisni smo. Dokumenta pripadaju Republici i kao takva moraju biti prihvaćena - istakao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR