Glas Javnosti

PROTEST OPOZICIJE U PONEDELJAK : Početak reizgradnje društva na drugim osnovama

Politika
Autor: Glas javnosti

Narodni poslanici Jelena Jerinić iz Ne davimo beograd i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenili su u specijalnoj emisiji da je predstojeći protest dela opozicije koji se održava u ponedeljak posvećen borbi protiv sveukupnog nasilja u našem društvu, koje je kulminiralo masovnim ubistvima u prethodna dva dana u našoj zemlji.

„Mi smo kao društvo razvili imunitet na brojne marifetluke i brojna nepočinstva ovog režima u poslednjih 10 godina. Afere sustižu jedne drugu… Ali, to ne znači da mi nećemo povući jednu liniju iza koje neće da se ide. Ne želimo da se navikavamo na ovakve stvari“, istakao je Grbović.

Podsetimo, poslanici opozicije u Skupštini Srbije uputili su zahtev vlastima za zaustavljanje nasilja i utvrđivanje odgovornosti za oružane napade u prethodna dva dana i pozvali građane da na protestnom skupu u ponedeljak iskažu protivljenje nasilju. Oni su dali rok vlasti od sedam dana za ispunjavanje njihovih zahteva.

„Pozvane su sve političke organizacije, ne samo opozicione. Poziv je upućen svima koji se osećaju pogođeno ne samo tragedijom, tugom ili besom, već i uzrokom svega ovoga – a to je nasilje. Ono je promovisano i normalizovano i u medijima i u javnom prostoru. S druge strane, postoji osećaj da je neophodno da se utvrdi odgovornost ne samo poinilaca, nego i onih koji su morali da učine više da to toga ne dođe“, navela je Jerinić.

Grbović je naveo da je poruka skupa u ponedeljak – „Srbija protiv nasilja“ i napomenuo da se ne radi o masovnim ubistvima, već se protestuje i protiv kulture nasilja u kojoj živimo.

„Često se govori da smo podeljeno društvo. To jeste tačno, ali mnoga društva su podeljena. Nepodeljena su autokratska društva, poput kineskog ili severno korejskog. Mi imamo problem što ne postoji mehanizam za prevazilaženje naših podela. Ono se ogleda u nasilju. Nema dovoljno demokratije i nismo navikli da konzumiramo demokratiju“, smatra Grbović.

Odbacuje optužbe vlasti da su glavni krivici za ovo što se dogodilo u prethodnih nekoliko dana zapadne vrednosti i ističe da mi te vrednosti nikada nismo ni implementirali u naše društvo.

„Moramo da gradimo naše društvo na potpuno drugačijim temeljima u odnosu na ono kakvo danas postoji. Ponedeljak je izabran za protest zato što želimo da prođu dani žalosti i da se obave sahrane, svi tužni skupovi. Ponedeljak treba da bude početna faza reizgradnje našeg društva na potpuno drugačijim osnovama“, kazao je Grbović.


On je dodao da ukoliko vlast ne usvoji zahteve opozicionih stranaka, one neće organizovati nasilne proteste, niti će pribegavati nasilju.

„To je nešto što bi ovom režimu odgovaralo i mi to nećemo raditi“, decidan je Grbović.

Sagovornici  su se složili da će na predstojećem protetu u ponedeljak biti i članovi određenih stranaka sa kojima se oni oko pojedinih stvari uopšte ne slažu, ali da su se opredelili za protest kako bi se ostvarili zajednički ciljevi – hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Grbović je naglasio da bi ministar prosvete Branislav Ružić momentalno trebao da bude smenjen zbog „skandaloznog nastupa“ pred novinarima nakon tragedije koja se odigrala u školi u Beogradu.

„To je bilo pranje odgovornosti. Nije stao u zaštitu ni obrazovnog sistema, ni profesora, ni đaka. Jedino je branio njegovo mesto i nekakav sistem koji navodno funkcioniše. Ne dao Bog nikome takav sistem, ako on ovako funkcioniše“, napomenuo je predsednik PSG.

Jerinić se nadovezala i istakla da u našim šlkolama ne postoje tri prsta obezbeđenje, i složila se da sistem ne funkcioniše.

„Obezbeđenje ne postoji. U školi u kojoj moja deca idu školaska policija pokriva dve osnovne škole“, rekla je Jerinić.

Glas javnosti/N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR