Glas Javnosti

Progovorio 'tihi partner' Prištine! NATO stao na stranu PROTIV formiranja Zajednice srpskih opština

Politika
Autor: Glas javnosti

Mikele Rizi, komandant mirovne misije NATO na Kosovu i Metohiji (Kfor), svojom konstatacijom da formiranje Zajednice srpskih opština nosi rizik od „bosnizacije“ Kosova što bi moglo da „ugrozi državni entitet Kosova“, stao je na stranu Prištine i prekršio Rezoluciju 1244.

Ovako bi se mogla oceniti izjava Rizija koju je izneo na konferenciji Fondacije NATO odbrambenog koledža u Rimu, uz dodatnu ocenu da je „formiranje Zajednice srpskih opština tačka u briselskom dijalogu Beograda i Prištine - kontroverzno pitanje.“

Progovorio „tihi partner“ Prištine


Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, i profesor Ilija Kajtez, oficir u penziji, podsećaju da bi Kfor trebalo da bude statusno neutralna misija.

- Kfor nije zadužen za rešavanje političkih pitanja, već da se stara o bezbednosti prema Rezoluciji 1244 na osnovu koje je i prisutan na Kosovu i Metohiji. Komandant Kfora može da iznese ocenu koliko u bezbednosnom smislu formiranje ili neformiranje ZSO može da utiče na dešavanja na teritoriji na kojoj funkcioniše, i to je sve. Ovo, međutim, više liči na političku ocenu u koju ne treba da se upušta komandant Kfora, jer pitanje ZSO nije kontroverzno pitanje - naglašava Drecun.

Dodatno ohrabrenje za tzv. Kosovo


Ovde je, napominje on, sporno ponašanje Prištine, koja ne želi da formira ZSO, iako uslovi na terenu za njeno formiranje postoje.

- Dakle komandant Kfora je trebalo da dopuni svoju izjavu da je ponašanje Prištine kontroverzno, jer ne prihvata svoju obavezu. Svaka izjava koja može da ohrabri Prištinu u jednostranom ponašanju, može da se odrazi na celokupan proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. S druge strane, Srbi imaju većinu u deset Opština i ZSO može da se formira jer je sve je napravljeno - od statuta pa nadalje - objašnjava Drecun.        

On zaključuje da Kfor treba drugima da ostavi politička pitanja da ih rešavaju, a da se on pobrine za bezbednost, koja nije na zavidnom nivou što se tiče srpske zajednice na KiM.

Profesor Kajtez upozorava da je NATO odavno prevazišao odrednicu i definiciju da je samo vojno-odbrambeni savez već da je postao vojno–politička organizacija koja sebi daje za pravo da se meša u političke procese.

- Ovakvi stavovi idu u prilog Albancima i na neki način ih ohrabruju da nastave da deluju u pravcu da, ono što nisu uradili, kao jedinu obavezu koju su preuzeli na sebe Briselskom sporazumom pre sedam godina – formiranje ZSO, sprovode - ocenjuje Kajtez.

Formiranje ZSO smeta mnogima


Vojnički gledano, dodaje naš sagovornik, komandant Kfora delimično govori istinu da formiranje ZSO može da izazove reakcije u bezbednosnom smislu na Kosovu i Metohiji i neku međuetničku eskalaciju.

- Međutim, mi dobro znamo da su ključevi te moguće eskalacije u rukama pre svega Vašingtona, delimično Brisela i onih koji su mentori takozvane kosovske nezavisnosti. Ovakav stav, komandanta Kfora ide u prilog i američkoj dubokoj državi, kao i određenim strukturama u Evropi, koje su stava da ZSO može da bude adut ili neka vrsta pritiska na srpsku stranu, kao bi se brže išlo ka tom konačnom rešenju - napominje Kajtez.

On naglašava i da bi mnogima smetalo formiranje ZSO sa izvršnom vlašću.

- Mnogima bi zasmetalo, ali to bi bila dodatna garancija za Srbe na Kosmetu da se neki novi pogrom neće desiti - zaključuje on.   

Komandant mirovne misije NATO na KiM, osim što je govorio o ZSO, napomenuo je i da Kfor čini sve u cilju sprečavanja da kosovsko pitanje postane zamrznuti konflikt i dodao da taj „rizik postoji“.    

(Glas javnosti(Sputnjik)    

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR