Glas Javnosti

Profesor koji je govorio da doktorat Siniše Malog nije plagijat PONOVO U KOMISIJI za najbolju doktorsku disertaciju!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Dragan Đuričin, član Komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog koja je proglašena za plagijat, predsedavaće žirijem za dodelu nagrada za najbolje doktorske disertacije studenata u školskoj 2018/2019. godini.

Grupa profesora Beogradskog univerziteta podnela je pre nekoliko dana zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Đuričina zbog povrede Kodeksa profesionalne etike.

U žalbi se, između ostalog, navodi da on kao član pomenute komisije nije ispunio svoju dužnost savesne kontrole rada kandidata Siniše Malog i bez argumenata je osporavao javno obelodanjene tvrdnje potkrepljene dokazima o plagijatu ministra finansija.

Podnosioci žalbe predložili su Etičkoj komisiji Ekonomskog fakulteta (koja će voditi postupak) da Đuričinu izrekne meru javne osude.

Žalbe su podnete i protiv drugih lica koja su učestvovale u odlučivanju o doktoratu Siniše Malog i izjasnila se da nije plagiran.

Nagrade za najbolje doktorate sa temama iz oblasti privrede dodeljuje Privredna komora Srbije „radi podsticanja razvoja naučnog i stručnog rada i primere aktuelnih i stručnih tema u oblasti privrede Republike Srbije.

O najboljih 10 doktorata odlučivaće žiri od 20 članova, među kojima i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, koja je profesorka na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Na pitanje da li joj je sporno da Đuričin bude u žiriju ili da ona bude član takvog žirija, rektorka je odgovorila da je „odluka o angažovanju profesora Đuričina u komisiji na PKS“.

-Videćemo šta će odlučiti. Odluku o sopstvenom učešću ću doneti nakon saznanja o njihovom stavu- rekla je Popović.

Nakon što joj je poslat dokument u kome se vidi da je PKS već donela odluku o imenovanju žirija, Popović na to nije odgovorila.

Bez odgovora je ostalo i pitanje upućeno Privrednoj komori Srbije iz kog razloga je Đuričin imenovan u žiri, s obzirom na to da je bio član Komisije za pregled i odbranu doktorske disertacije Siniše Malog za koju je utvrđeno da je plagijat.

Nagradu za najbolje doktorske disertacije ustanovila je Privredna komora Beograda i članovi žirija su bili profesori beogradskih visokoškolskih ustanova, da bi potom ona proširena na celu Srbiju, a sada je formalno dodeljuje PKS kao krovna organizacija.

Nekoliko članova žirija sa kojima smo juče razgovarali kažu da su delegirani kao predstavnici matičnih ustanova, da im mandat traje više godina i automatski se produžava, te da ih nisu ovoga puta posebno pitali da se izjasne da li žele da budu u komisiji.

Ukazuju da Đuričin predsedava žirijem već nekoliko godina i da on to dobro radi, napominjući da se odluke o najboljim doktoratima ne donose preglasavanjem već konsenzusom i to posle temeljnog analiziranja i ocene prispelih doktorskih disertacija.

Kažu i da postupak protiv Đuričina za povredu Kodeksa profesionalne etike nije praktično ni počeo, i da on nije ni za šta proglašen krivim.

Žiri ima zadatak da utvrdi kriterijume i način ocenjivanja doktorskih disertacija, pregleda prispele radove i donese odluku o dodeli nagrada. Visina novčane naknade za rad žirija utvrdiće se posebnom odlukom, piše između ostalog u odluci Privredne komore Srbije.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR