Glas Javnosti

PRITISCI NA SRBIJU NEVEROVATNI! HARČENKO: Ne menjamo stav o Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju "neverovatni".

Kako je rekao, pritisci su brutalni "konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa".

- Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija - rekao je Harčenko za današnju Politiku.

On je naveo i da "nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju".


- Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama - rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i "zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištutu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja".

- Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije - rekao je Harčenko.

Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio – „kako će biti dalje, videćemo“.

- To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i "Gasproma" i "Srbijagasa". Postavio bih ovo još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama - rekao je Harčenko.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR