Glas Javnosti

PRITISAK AMERIKE NA SRBIJU! Posle senatora, stiže i zvaničnica Stejt departmenta

Politika
Autor: Glas javnosti

Pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid na početku posete Zapadnom Balkanu doputovaće danas u Prištinu, a u utorak, 26. aprila, boraviće u Beogradu.

Samo nekoliko nedelja pošto je na dužnost ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji stupio Kristofer Hil, američka diplomatska aktivnost u zemlji, pa i regionu podignuta je na novi nivo.

 Troje američkih senatora posetili su Beograd, ali i Prištinu, a za njima u region već u ponedeljak stiže i visoka zvaničnica Stejt departmenta, piše Euronews Srbija.



Kako su naveli iz Vašingtona, sa prišinskim zvaničnicima će razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje".

Pomoćnica državnog sekretara SAD u Beogradu će se u utorak sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije. Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije, navodi Stejt department, i naglašava da će Donfrid ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Međutim, njihova poseta može se posmatrati iz više uglova, kaže za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put. On ističe da bi možda uskoro mogla da se očekuje i neka važnija poseta.

"Ovaj način na koji ide prvo grupa senatora, pa onda neko bliži iz Stejt departmenta uglavnom predstavlja neko postavljanje terena za neku bitniju posetu. Sada da li će to biti možda državni sekretar ili neki dva plus dva sastanak, što bi bili Blinken i Ostin sa američke strane, a sa naše strane bi verovatno bili Stefanović i Selaković. Moguće je, možda ne ove godine, ali sledeće, možda je to i priprema terena da Bajden poseti Vučića tako da može se gledati i u tom smeru", rekao je on i dodao da je cilj posete na kratkoročni rok da se Srbiji "predoči put koji je za nju optimalan".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR