Glas Javnosti

Prištinski mediji: Uzajamno priznavanje, naziv “Republika Kosovo” tačke koje su uklonjene iz sporazuma

Politika
Autor: Glas javnosti

Uzajamno priznavanje, naziv “Republika Kosovo” i pitanje jezera Gazivode, tačke su koje su uključene, a kasnije uklonjene ili promenjene u sporazumu koji su predstavnicima Beograda i Prištine predstavili zvaničnici Bele kuće u Vašingtonu, pišu prištinski mediji.

Promena je usledila nakon što je Srbija odbila da potpiše dokument koji koristi naziv „Republika Kosovo“ i kojim je trebalo da se obaveže na „uzajamno priznanje“, navodi prištinski list.

Srbija je takođe uspela da nametne naziv pregovora u briselskom dijalogu, nazivajući ih pregovorima Beograda i Prištine, dodaje ''''Koha''''. Kako prenosi Kosovo onlajn, u devetoj tački nacrta pominje se posvećenost strana da krenu ka uzajamnom priznavanju, ali je čak i ta tačka preformulisana u konačnom sporazumu.

Prištinski list podseća i da je na konferenciji za novinare posle potpisivanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao uklanjanje pomenutih tačaka velikom pobedom Srbije, dok Priština neprestano negira da je bilo promena u sporazumu.

Napetosti i sukobe u prištinskoj delegaciji stvorile su tačke u kojima se govori o jezeru Gazivode, navodi dalje ''''Koha''''. Izvori ''''Kohe'''' kažu da je ovu tačku prihvatio premijer Avdulah Hoti, pa je iz tog razloga lider ABK Ramuš Haradinaj javno istupio protiv potpisivanja dokumenta.

Nakon što je Haradinaj zapretio napuštanjem koalicije, Hoti je zatražio da se ova tačka preformuliše u konačnom sporazumu. Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa to je negirao i nazvao izveštavanje prištinskih medija neistinitim.

Mustafa tvrdi da formulacija za Gazivode 4. septembra nije pretrpela nikakve izmene.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR