Glas Javnosti

PRIŠTINSKI LIST OBJAVIO NON-PEJPR O PODELI KOSOVA: Crkvi AUTONOMIJA a za SEVER posebno rešenje, Nemci tvrde da je LAŽNA VEST!

Politika
Autor: Glas javnosti

Prištinski list Koha Ditore objavio je navodni non-pejpr dokument čiju autentičnost ne može da potvrdi, ali iz tamošnjih diplomatskih izvora saznaje da moguće rešenje nije mnogo drugačije od onog koje je objavljeno.

Prema tom dokumentu, Kosovo i Srbija će međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, postojaće autonomna oblast Sever Kosova.

List navodi da bi, prema tom dokumentu, Srpska pravoslavna crkva trebalo da ima poseban status, dok bi Mitrovica bila zajednička ekonomska zona, prenosi N1.

Predviđeno je da že se primeniti svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Kako list navodi, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je "non-pejper" koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu te dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

Nemački ambasador: Ako postoji dokument, ne stojimo iza njega

Ambasador Nemačke na Kosovu Jens Rode kazao je da je "takozvani nemačko-francuski non-pejper' koji je objavila Koha Ditore lažna vijest".

- Možda postoji dokument, ali sigurno ga nisu pripremile Njemačka i Francuska. Dajemo punu podršku pregovorima koje predvodi EU, što je šef njemačke diplomatije Hajko Mas i podvukao prošlog četvrtka u Prištini - objavio je Rode na Tviteru.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR