Glas Javnosti

PRIŠTINA SPREMA OKUPACIJU SEVERA: Drecun tvrdi - na pomolu potpuna vojno-policijska AKCIJA!

Politika
Autor: Glas javnosti

U Prištini, kako podseća, sada postoje zahtevi da komandant Kfora dozvoli pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga – buduće takozvane vojske Kosova – da uđu na sever.

Prištinske vlasti spremaju vojno-policijsku okupaciju severa Kosova, uveren je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji dodaje da nema ni govora o deeskalaciji.

"Tako da se sada već priprema teren za ono što bi trebalo da bude... potpuna okupacija, vojno-policijska okupacija severa Kosova. I tamo su uradili veliki deo posla, pripremili su bazu sa ove četiri baze, uz ubacivanje vojnih specijalaca. Ja uopšte ne vidim nagoveštaj bilo kakvog povlačenja", rekao je Drecun za Tanjug.

U Prištini, kako podseća, sada postoje zahtevi da komandant Kfora dozvoli pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga – buduće takozvane vojske Kosova – da uđu na sever.

Drecun smatra da reakcija međunarodne zajednice na terenu predstavlja odobravanje i podrška premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju za njegove postupke.

Pretnje Zapada sankcijama i merama zbog Kurtijevih jednostranih poteza su, kako on ocenjuje, "površne".

Sagovornik Tanjuga osvrnuo se i na izjave specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

"Ono što je Eskobar rekao, po mom mišljenju jeste apsolutno neprihvatljivo. Prvo, on kaže da postoji dogovor iz Ohrida – a nema tog sporazuma. On kaže da je to pravno obavezujući sporazum i kaže da Beograd mora da prizna teritorijalni integritet, suverenitet Kosova i da im otvori put u međunarodne organizacije", kaže Drecun.

Kada Kurti govori o potrebi uspostavljanja vladavine prava i hapšenja nekih kriminalnih grupa, jasno je, uveren je Drecun, da nema govora o deeskalaciji, već da to znači da će Priština nastaviti da hapsi ljude na severu Kosova.

"Pre neki dan je pokušao da preda Miroslavu Lajčaku spisak sa 350, navodno, srpskih zločinaca na severu. Lajčak je odbio da primi taj papir. Dakle, to je spisak prema kome Kurti sada želi da nastavi nekakva hapšenja, pa mi recite da li ima nagoveštaja da će se situacija smiriti. Neće!", rekao je Drecun.

Kfor, uveren je on, pomaže Kurtiju u svemu tome.

"Oni smatraju da je potrebno utvrditi ko je odgovoran za ranjavanje pripadnika Kfora i zatražili su od pripadnika kosovske policije da, pored mirnih ljudi koji su protestovali, uhapse i pripadnike, kako su rekli, kriminalnih grupa. Komandant KFOR-a general Andrea Galijeni kaže da su to bile kriminalne bande i on treba da ih hapsi, a Kurti je počeo. A Kfor mu u svemu tome pomaže", kaže Drecun.

Glas javnosti/KR02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR