Glas Javnosti

PRIŠTINA SEDAM GODINA SABOTIRA OBAVEZE: Rusko rešenje za Kosovo pre svega u interesu naroda Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Zvanična Moskva podržava napore rukovodstva Srbije u cilju pronalaženja najboljeg rešenja za pitanje Kosova i zalaže se za interese Srbije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom.

- Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu rešenje koji će biti održivo i uzajamno prihvatljivo, a u skladu sa Rezolucijom 1244. To rešenje pre svega treba da bude u skladu s međunarodnim pravom. Ono mora da dobije saglasnot SB Ujedinjenih nacija i da uzme u obzir, pre svega, interese naroda Srbije - kaže Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da Rusija podržava napore predsednika Vučića koji su usmereni na mirnu normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je na redovnom brifingu za novinare, upravo u danu kada se u Briselu posle 20 meseci nastavlja dijalog Beograda i Prištine, podsetila da EU kao posrednik u dijalogu treba svoj posao da obavlja savesno i da obezbedi primenu postojećih dogovora a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština.

- Na žalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je reč o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga između dve strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas - rekla je Zaharova.

Ona je navela da je održavanje sastanka postalo moguće nakon što je Priština ukinula antisrpske diskriminacione carine koje su na snazi bile godinu i po dana.

Zaharova je naglasila da promene pozicije Rusije po pitanju Kosova nema.

(Izvor: Sputnik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR