Glas Javnosti

PRESEDAN U PRAVOSUĐU: VESIĆEV DONATOR KANDIDOVAO LISTU ZA NOVOSADSKU ADVOKATSKU KOMORU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Donator kamper vozila gradu Beogradu, koju koristi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, novosadski advokat Nemanja Aleksić, kandidovao je listu za izbore novog rukovodstva novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine, što je u strogoj suprotnosti sa advokatskim kodeksom.

Iako sam nije na listi, na njoj se našlo čak 17 advokata zaposlenih u njegovoj kancelariji, a u medijima su se pojavili i navodi o pritiscima na novosadske advokate da glasaju za listu čiji je Aleksić predlagač.

Na web stranici njegove kancelarije nalaze se liste čiji je predlagač Aleksić u 10 tačaka.

Ipak, članska karta SNS-a ili bilo koje druge stranke bila bi prepreka za učešće na izborima, međutim, stranačke „simpatizere“, čak ni otvorene kao što je Aleksić, advokatski kodeks ne prepoznaje.

- Advokatima je inače koji su u rukovodstvu advokatskih komora zabranjeno da istovremeno budu i rukovodioci političkih stranaka i aktivni kao funkcioneri u advokatskim komorama. I to rešenje zapravo pokušava da jasno odvoji politiku od rada advokatskih komora. Ukoliko ste sa časnim namerama ušli u advokatsku komoru da volontirate, što mi svi ovde radimo, da pokušamo da svojim radom doprinesemo unapređenju profesionalnog pogleda na advokaturu i aktivnosti advokata, u tom slučaju morate da se opredelite da li ste politički aktivista ili ste aktivista u struci - kaže advokat Vladimir Beljanski za N1.

Činjenica je i da Aleksić nije kandidovao sebe, nego je predložio listu kandidata. Činjenica je i da na toj listi, 17 od 35 kandidata ima kancelariju na istoj adresi – adresi zgrade Aleksić sa saradnicima. To praktično znači da bi jedna kancelarija preuzela monopol ne samo u novosadskom ogranku, nego i u celoj komori. Kodeks advokata ni za ovo ne predviđa sankcije, jer se ništa ni slično, u čitav vek dugoj tradiciji Advokatske komore Vojvodine, nikada nije desilo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR