Glas Javnosti

ПРЕНЕМАГАЊЕ: "Има ли папира за Косово? Даћу вам краћи одговор, али ће трајати дуже.. Процените сами, ја боље да ћутим"

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 08.06.2018.

На питање новинара да ли постоји папир који се у медијима помиње, а који предлаже коначно решење односа Србије и Косова, Вучић каже - "процените сами".

"Ја боље да не одговарам. Мислим да сви знају шта је тачан одговор на то питање, без обзира шта ко говори", рекао је председник Србије новинарима.

Како је додао, питање Косова је најтеже питање и најодговорније питање, које осликава све наше, али и његове бриге. "Даћу вам одговор зашто је то тако, најкраћи, али ће трајати дуже...", рекао је Вучић.

"2001, 2002, у екстази отварања према свету где је било много добрих ствари, понеке и лоше, живели смо у уверењу како је Запад све што нам је радио, радио не против нас, него против Милошевића. Уверавали су нас да ће се прво решавати стандарди на Косову па онда статус. Онда смо после 2003. и убиства премијера Србије имали још веће нападе на Србе на Косову, учестале лакше нападе. Онда се догодио март 2004. Погром на Косову, паљење, рушење и протеривање Срба с Косова", објаснио је Вучић.

Према његовој оцени, то је био начин да се са стандарда пређе на статус.

"Свима је постало јасно да Албанци ни у наредних 50 година неће испунити стандарде. То су до сада показали више пута, као и то да раде под директном капом једне или више западних сила. Они су тада показали - ево шта може да се деси ако нам не дате оно што хоћемо. Све је то увод у самопрокламовану независности 2008. и ужасно нереаговање тадашње власти и ужас нереакције међународне заједнице", истиче Вучић.

Он је објаснио да је све то испричао како би грађани Србије схватили да се слично дешава и данас, када је све већи број појединачних инцидената на Косову у којима се нападају Срби. "То су искоординисани и испланирани напади на Србе. То није случајно, уопште. Не можете речи да није етнички мотивисан напад ако нападнете свештеника и децу", рекао је он.

"На све то, Европа је ћутала. Да будем фер, одлично је реаговао амерички предсатвник на Косову који је те нападе назвао правим именом", додаје Вучић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR