Glas Javnosti

PREMINUO MARTI AHTISARI, bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Osim što je bio predsednik Finske, za Srbiju je važnije to što je Ahtisari bio posrednik UN u pregovorima o statusu Kosova.

Bivši finski predsednik i nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Marti Ahtisari preminuo je u Helsinkiju u 87. godini, objavljeno je na sajtu njegove mirovne fondacije CMI.

Ime bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija dobro je poznato među svetskim političarima, diplomatama i analitičarima.

Ahtisari je rođen je 23. juna 1937. godine u Vipuriju, današnjem Viborgu.


Diplomirao je na Univerzitetu u Oulu, a nakon studija radio je u Pakistanu na obrazovnom projektu za Švedsku agenciju za međunarodni razvoj.

Osim što je bio predsednik Finske, za Srbiju je važnije to što je Ahtisari bio posrednik UN u pregovorima o statusu Kosova.


Reputaciju je prvenstveno stekao kao diplomata u Ministarstvu inostranih poslova Finske, a zatim i kao diplomata koji je posredovao, ocenjivao, dogovarao i presuđivao na „spornim tačkama“.

Recimo, u Izraelu je ispitivao akcije izraelskih snaga u izbegličkim logorima, a u Severnoj Irskoj se infiltrirao u tajne baze IRA.

Pre toga, Ahtisari je bio ambasador Finske u Tanzaniji, Mozambiku, Zambiji i Somaliji.

Ahtisari, koji je dobitnio Nobelovu nagradu 2008. godine, bio je predsednik Finske od 1994-2000. godine, a imao je zapaženu karijeru u Ujedinjenim nacijama i u finskom ministarstvu spoljnih poslova.

Osnovao je 2000. godine nezavisnu fondaciju CMI (Inicijativa kriznog menadžmenta), danas poznata kao CMI - Mirovna fondacija Martija Ahtisarija. Ahtisari će biti ispraćen uz državne počasti, a datum sahrane biće naknadno objavljen.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR