Glas Javnosti

Premijerka Brnabić: Srbija će biti i nacija biotehnologije

Politika
Autor: Glas javnosti

Postavili smo scenu za jak ekosistem, otvorili naučno-tehnološke parkove i spremni smo za razvoj u biotehnologijama, kaže premijerka Ana Brnabić

Srbija je postavila osnove za razvoj ekosistema biotehnologije i ima nameru da bude i nacija biotehnologije, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvarajući danas drugu Međunarodnu konferenciju "Budućnost biotehnologije" (Biotech Future Forum).

U Palati Srbija premijerka je poželela dobrodošlicu gostima iz Svetskog ekonomskog foruma, UNDP-a, a posebno je zahvalila našim naučnicima iz sveta koji su došli na današnji forum.

- Postavili smo scenu za jak ekosistem, otvorili naučno-tehnološke parkove, postavili prioritete u investicijama. Najmoderniji Data centar u Kragujevcu dostupan je svim institutima i naučno-tehnološkim parkovima - rekla je premijerka.


Konferencija se po drugi put održava u Beogradu u organizaciji Vlade Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku BIO4 kampusa

Forum je okupio više od 600 učesnika iz oko 30 zemalja, predstavnika vlada, akademske zajednice, naučnih i istraživačkih institucija i privrede.

Tokom konferencije, koja se održava danas i sutra, na više panela će se razgovarati o temama iz oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioinženjeringa i biomedicine, a poseban program će biti posvećen zelenoj biotehnologiji, održivim rešenjima i inovacijama, koji vode ka “zelenijoj” i ekološki održivoj budućnosti.

Na Forumu učestvuju i velika svetska imena, među kojima su Milica Radišić sa Univerziteta u Torontu sa Instituta za biomaterijale i biomedicinski inženjering, zatim jedna od osnivačica „Gingko biovorks“, kompanije specijalizovane za biotehnologiju, Rešma Šeti, profesor sa Univerziteta MIT Timoti Lu i drugi.

Na jednom od panela će učestvovati i predstavnici naše dijaspore, naučnici i istraživači koji rade na vodećim svetskim univerzitetima i u velikim multinacionalnim kompanijama.

Posebna sesija biće posvećena temema životne sredine, tzv. grin šourum, gde će biti i prezentacija startapa iz Srbije koji se bave ovim oblastima, kao i nekoliko prezentacija iz ove oblasti koje vodi direktor Biosens instituta Vladimir Crnojević.


Na jednom panelu će se govoriti o tome kako od nauke doći do industrije i kako da se uradi tehnološki transfer onoga što rade naši naučnici i istraživači i kako da se to komercijalizuje, a čuće se i primeri uspešne prakse iz više zemalja.

Istraživati, ali i objasniti

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijas Korman izjavio je danas da je Srbija posvećena tome da bude na čelu oblasti inovacija i tehnologija i da sama sebi kreira uzbudljive prilike.

Govoreći na otvaranju konferencije "Budućnost biotehnologije" u Palati Srbija, Korman je rekao da je Srbija preuzela efektivan pristup biotehnogijama kreiranjem centara četvrte industijske revolucije i izgradnjom Bio4 kampusa.

On je istakao da je izuzetno važno da se prepoznaju prilike koje nude biotehnološke nauke.

- Zato je veoma važno da dajemo analize. Ekspertiza je neophodna da bismo mogli da razumemo razvoj nauka. Ne možemo upravljati onim što ne možemo da razumemo i zato moramo dati naučne savete. U tradicionalnim društvima teško je osvojiti poverenje građana i za to su ključne informacije. Izuzetno je važno obezbediti bezbednost i održivost razvoja biotehnologija. One moraju biti bezbedne, sigurne i u skladu sa prihvatljivim društvenim normama - poručio je Korman.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR