Glas Javnosti

PREMIJERKA BRNABIĆ O RAZGOVORU SA EU AMBASADORIMA : Vlada ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i naglasila da je to ono što je u najvećem i najboljem interesu građana Srbije i srpske privrede

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU kazala da se danas razgovaralo o tri osnovne teme - dijalogu Beograda i Prištine, usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU i reformama, od kojih je najvažnija ona u oblasti vladavine prava


Premijerka kaže da postignut sporazum u vezi tablica daje dodatno vreme mira i stabilnosti.

Ističe da je Srbija za to da se dijalog i razgovori nastave.

"Bolje da imamo razgovore hiljadu godina, nego konflikt jedan dan. Mir je najvažniji i mi ćemo se i dalje zalagati za dijalog, razgovore, kako bismo sačuvali mir i stabilnost", kazala je premijerka.

Kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom politikom, Brnabić kaže da je ta tema uvek kompleksna.

"Imamo određena neslaganja, ali imamo i dobar razgovor u vezi sa tim, razmenu argumenata i za sada prilično razumevanje. Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje i da evropske vrednosti zajedno promovišemo. Mi smo posvećeni članstvu u EU i mislimo da je Unija najbolje mesto za naše građane i privredu", navela je ona.

Premijerka kaže da je razgovarano o tome da se implementiraju zakoni u skladu sa promenom ustava i to do kraja prvog kvartala sledeće godine.


"To ide dobro i verujem da neće biti većih problema. Vlada će uraditi svoj deo posla na vreme", navodi Brnabić.

Podsetila je da je na plenarnoj sednici Venecijanske komisije 21. oktobra ove godine, Venecijanska komisija izdala pozitivno mišljenje u pogledu Zakona o uređenju sudova, Zakona o visokom savezu sudstva i Zakonu o sudijama.

Kako kaže, sada se očekuje u decembru plenarna sednica Venecijanske komisije na kojoj bi trebalo da se nađu tužilaštvo i Zakon o visokom savetu tužilaštva.

Ističe da je važna tema i sloboda medija i puna implementacija medijske strategije i svih medijskih zakona piše 24sedam

Brnabić kaže da će zajedno sa medijskim udruženjima raditi i na tome i zamolila je da se i to završi u najkraćem roku, odnosno do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Kako kaže, danas je razgovarano i o borbi protiv korupcije i implementaciji GRECO preporuka.

"Trudićemo se da obezbedimo punu transparentnost i da ponovimo ono što smo uradili da implementiramo sve GRECO preporuke", navela je premijerka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR