Glas Javnosti

PREMIJERKA BRNABIĆ : EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi, a tera Srbiju na nove

Politika
Autor: Glas javnosti

Evropska unija dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine, koje je potpisala i Unija i još Srbiju teraju da poštuje i sklapa neke nove sporazume, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić posle razgovora na samitu Berlinskog procesa u Berlinu.

Brnabić je novinarima u Berlinu rekla da je razgovarala i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i evropskim komesarom Miroslavom Lajčakom o pitanju preregistracije tablica na Kosovu i istakla da je prištinski premijer Aljbin Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.

„Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutralne tablice, ali da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće“, dodala je Brnabić.


Ona je kazala da ne može da pronađe snage da bude optimistična kada je prošlo skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporauzma i da još nije formirana zajednica srpskih opština prenosi Srna

„Još ne postoji zajednica srpskih opština. Kurti je govorio da neće da implementira Briselski sporazum, a s druge strane nas pritiskaju da idemo na druge ili finalne sporazume, kako god ga nazivali. Kako ćete onda, to sam pitala, kada 10 godina nije implementiran prvi sporazum?“, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da se postavlja pitanje kako poštovati druge sporazume kada EU ne može da garantuje implementiranje ranije potpisanih sporazuma.

Premijerka je ocenila da su sporazumi o mobilnosti na zapadnom Balkanu, koje su lideri šestorke potpisali na samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju.

Ona je napomenula da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

Brnabić je ukazala da ovakvi sporazumi za Srbiju nisu nešto preterano novo, zato što je to već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR