Glas Javnosti

Aljbin Kurti: Čak ni posle rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pred evropskim odborom za spoljne poslove u Briselu, odgovarao i na pitanja o tzv. velikoj Albaniji, kazavši da su to optužbe iz Srbije dok ona zapravo pravi veliku Srbiju, kao i da su raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični, jer su Srbija i Rusija ostale „raštrkane poput pipaka hobotnice“, prenosi KoSSev.

Prvog dana radne posetu Briselu, kosovski premijer najpre se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, potom jutros i sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, pa ranije popodne i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i saradnju, Žozepom Borelom, podseća KoSSev.

Glavna tema razgovora kosovskog premijera i evropskih zvaničnika bila je upravo – dijalog.

Ovi kasni popodnevni sati i kraj posete belgijskoj prestonici, obeležili su sastanci sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem.

„Svetska banka mora da se prema nama odnosi kao prema budućem članu EU. Nismo ni ‘blizu’ ni ‘komšije’ zato što smo okruženi EU“, poručio je Kurti nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Kurti kaže da je naglasio da je ovo pristup Evropske unije prema regionu.

Dodaje i to da je Varheljija uverio u posvećenost reformama, te i da su se složili da EU ne sme imati altenativu.

Evropski komesar se nakon ovog sastanka nije oglašavao.

Sa druge strane, nakon sastanka sa predsednicom, Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, Kurti joj se zahvalio na podršci u vezi sa borbom protiv kovida i socijalno-ekonomskim fondom, ali i kako je istakao „njenoj posvećenosti da pomogne sa što više vakcina, što je pre moguće“.

„Nova vlada na Kosovu fokusirana je na radna mesta i pravdu, i šansa za EU takođe da pokaže da reforme funkcionišu“, poručio je kosovski premijer nakon sastanka sa Fon der Lajen na Tviteru.

Sa druge strane, još jedna poruka na Tviteru nakon sastanka dvoje zvaničnika, ovog puta od Ursule fon der Lajen. Kaže da je dobar prvi sastanak sa Kurtijem.

Njegovoj vladi je poželela uspeh u reformama na Kosovu, uključujući vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Srbijom.

„EU će nastaviti da podržava Kosovo, uključujući vakcine u borbu protiv pandemije“, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Za sam kraj posete kosovskog premijera Briselu, planirana je i poseta Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta. On je u obraćanju evropskim poslanicima kazao da je „za dijalog, ali za dobro pripremljen sa principima“.

Takođe je naveo da za pregovaračkim stolom „Srbija i Kosovo moraju da budu ravnopravne strane“.

„Moja obaveza je da štitim nezavisnost Kosova, mi smo za dijalog, ali za dobro pripremljen dijalog sa principima. Prvo je prihvatanje stvarnosti. Nezavisnost Kosova zasnovana na Ahtisarijevom paketu predstavljala je kompromis. Otvaranje ovog paketa značilo bi otvaranje liste želja i forsiranje koje bi dovelo do neželjenih posledica. Drugi princip je da Srbija mora da prihvati istinu i zločine i genocid koji je počinila za koje je NATO morao da bombarduje beogradski režim,. Čak ni posle rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića. Treći princip je jednakost predstavnika, sedimo jednako za svakim stolom, Kosovo nije pitanje već strana u dijalogu, to se mora razumeti pre svakog sastanka“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji. Kurti je i pred evro-parlamentarcima ponovio i to da su – zapošljavanje i pravda prioritet, bez zanemarivanja dijaloga sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, Kurti je ponovio da Srbija treba da se normalizuje pre nego što normalizuje odnose sa Kosovom.

„Pobedili smo sa sloganom rad i pravda, usred pandemije kovid-19, znači da su to ključni prioriteti, ne zapostavljamo dijalog sa Srbijom. Mi želimo normalizaciju sa Srbijom, ali normalizacija ne može biti na štetu normalizacije naših interesa. Srbiji je potrebna njena normalizacija. Moramo normalizovati odnose i normalizovati naše zemlje“, kazao je Kurti, prenela je prištinska Gazeta.

Takođe pred ovim Odborom govorio je o „ideji Velike Albanije“, kazavši da se radi o optužbi Srbije protiv Kosova, te da Srbija pokušava da napravi Veliku Srbiju.

„Velika Albanija postojala je nekoliko godina u Drugom svetskom ratu, Srbija nas optužuje za Veliku Albaniju, a pokušava da napravi Veliku Srbiju. Ako pogledate raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični su kao i nakon raspada, raštrkani poput pipaka hobotnice. Srbija sa Republikom Srpskom u Bosni, prosrpskih partija u Crnoj Gori, paralelnih struktura na Kosovu i Pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji“, kazao je, takođe prenosi Gazeta.

Kurti je u dvodnevnoj radnoj poseti ovoj evropskoj prestonici boravio u društvu dva potpredsednika Bisnika Bisljimija i Donike Gervale Švarc.
(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR