Glas Javnosti

Predstavljena platforma za dijalog Beograda i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradom.

Istakao je da će dijalog voditi on i da u njemu “teritorijalni integritet” neće biti tema.

“Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga“, rekao je Hoti.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza “zatvorenih vrata”.

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati”, rekao je Hoti.

Prištinska Gazeta ekspres je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje “teritorijanog inegriteta Kosova”.

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi “ustavnu organizaciju Kosova”.

Cilj je, kazao je Hoti, “trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU”.

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima “nestalima i ratnom štetom”.

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR