Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ U SEDIŠTU RIVIJANA: Seo u auto na struju od 835 konja i s 11 kamera: Ja sam naučio na menjač! (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti/Kurir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je posetio sedište američkog proizvođača električnih automobila "Rivijan" u Novom Beogradu gde je video njihov novi model.

  • - Ja sam danas prvi put osetio kako je to biti Žan-Lik Pikar (Zvezdane staze) kad sedneš za komande potpuno inteligentnog automobila... Pitaju zašto ovoliko pričam o ovome, evo zašto... Dugo smo i naporno na ovome radili, godinu i po dana, Srbija je to jedina uspela u celoj Evropi, uspeli smo da dovedemo Rivijan u našu Srbiju, najinovativniju kompaniju...
  • To je ono za šta živite i za šta se borite - rekao je predsednik u obraćanju prisutnima posle obilaska sedišta čuvene američke kompanije. Dodao je i da sad treba da gledamo kako da povećamo kapacitete kad je reč o Tehničkom fakultetu u Novom Sadu, Mašinskom i drugim fakultetima Univerziteta u Beogradu, te da se sad vidi koliko se isplatilo dualno obrazovanje.
  • - Ja nisam imao pojma kako to izgleda... Kad sam ušao, nema nijedno dugme da pritisneš, nego samo ogroman displej na kom i ja ovako polućorav mogu da vidim, i to su automobili gde samo nešto vikneš i to je to... A kad sam otišao da vidim gde je motor, tamo nema ništa, a možeš bazenče da staviš za decu - rekao je Vučić dodavši da on to plastično tako objašnjava, te izrazio nadu da će se jednog dana ova vozila proizvoditi i kod nas. Zasad je Srbija na inovativnoj mapi sveta zahvaljujući najinovativnijoj kompaniji na svetu - Rivijanu.

    - Star trek je stigao u Srbiju - rekao je predsednik podsetivši na inovativni tehnološki centar "Rivijan tek centar" koji će sarađivati u oblasti razvoja i inovacija sa fakultetima univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.
    Reč je o automobilu od 835 konjskih snaga koji od nula do 100 ubrzava za tri sekunde, komandna tabla mu je potpuno digitalizovana a opremljen je sa čak 11 kamera, te ima i nekoliko modova vožnje koje vozač može da izabere.

    Ja sam naučio na menjač!

    - Ja sam seljak čovek, ja sam naučio na menjač!, našalio se predsednik pošto je nakratko seo u auto koji ga je pozdravio sa "Dobro jutro, gospodine predsedniče". Dodao je i da je navikao na kvačilo i kočnicu, i to je to.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR