Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ - SRBIJI nije potreban ZAMRZNUTI KONKFLIKT - KOMPROMIS JE JEDINO REŠENJE ali ne znam kako do njega da dođemo!

Politika
Autor: Glas javnosti

"Kada me pitate šta je to kompromis, ja ću vam reći – ne znam, ali svi zajedno do kompromisa moramo da dođemo", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći danas poslanicima na sednici Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji (KiM). On je poručio da Srpskom narodu na KiM nije do zamrznutog konflikta jer oni žive neuporedivo teže od ljudi u ostatku Srbije i žele da pregovori postoje.

Na posebnoj sednici Parlamenta, koja je počela u podne, predsednik Vučić je informisao građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na KiM, a na dnevnom redu je i izveštaj o radu Kancelarije za KiM, od maja 2019. do 15. juna ove godine.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da od toga kako ova generacija bude rešavala pitanje Kosova zavisi budućnost dece Srbije i naše države pred kojom nije lak zadatak i nije vreme za "svečarsko raspoloženje i nije vreme za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje". Vučić je ponovio da je kompromis jedino rešenje, ali da on ne vidi kako bi to kompromisno rešenje izgledalo, niti vidi nameru druge strane da uopšte razmišlja o kompromisu i da Priština samo misli na to da će SAD i Evropska Unija da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Srbija, naglasio je on, treba da nađe put odgovornosti, da traga za kompromisom i čuva nacionalne interese i da se narodu mora govoriti istina - a neka narod lažu oni koji ih inače lažu. Poručio je da se prema pitanju Kosova vlast mora ponašati odgovorno, ali da neće dozvoliti nikakvu novu "Oluju, Bljesak ili progon srpskog naroda", što su poslanici Narodne Skupštine propratili aplauzom.

Foto: Fonet

U svom obraćanju poslanicima, predsednik Vučić je izrazio posebnu zabrinutost što Zapad naoružava Prištinu, iako Albanci nemaju na to nikakvo pravo. „Protiv sam rata, ne bih da vraćam decu u kovčegu“, poručio je predsednik Srbije ukazujući da „kada država bude pozvala, moja deca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vraća Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih voleo drugu decu tako da vraćam“, istakao je Vučić.

Naša ponuda jesu razgovori, razgovori, razgovori - do kompromisnog rešenja

 

"Na kraju naša ponuda jesu razgovori, razgovori, razgovori i da dođemo do kompromisnog rešenja. Molim sve da ne teraju Srbiju da uradi ono što ne može, već da joj pomognu da uradi ono što može", poručio je Vučić. "Pozicija naše zemlje je takva da je dijalog jedini mogući način za rešavanje pitanja Kosova", dodao je Predsednik. Govoreći o dijalogu sa Prištinom, predočio je da su svi akti i dokumenti javno objavljeni i da su osnovne sporazume mogla i deca da pročitaju i zapamte. On je ponovio da Albanci nisu spremni da prihvate srž Briselskog sporazuma i da to sada otvoreno govore i da je premijer Kosova Aljbin Kurti nedvosmiselno rekao da ga ne zanima ono što su neke vlade ranije potpisivale i da su to bile nelegitimne vlade. Kurti je rekao da želi drugačije pregovore - odnosno da Beograd odmah prihvati nezavisnost Kosova. Vučić je ponovo ispričao kako ga je Kurti pet puta pitao kada će Srbija priznati Kosovo, a da mu je on smireno odgovorio "nikada", što je u skupštinskoj sali pozdravljeno dugim aplauzom. 

On je predočio da na Kosovu živi ne više od 95.000 Srba i ne više od 1,3 miliona Albanaca, a da se i Srbi i Albanci iseljavaju sa Kosova. Vučić je poručio kako je lako u Beogradu biti za zamrznuti konflikt, ali da Srbi na Kosovu žive neuporedivo teže nego građani u ostatku Srbije. U Beogradu sluša da kako vreme prolazi Beograd je jači, a Priština slabija i da on veruje da je to možda tačno u ekonomskom smislu, ali da nije siguran da je tako i politički, jer zapadne sile svoj stav neće menjati i da će se i dalje zalagati za nezavisnost Kosova.

On je, međutim, ukazao da kada se govori o Zajednici srpskih opština, prištinska strana govori da želi multietničko Kosovo, a da o tome govore upravo oni koji su se otcepljivali po etničkom pitanju. Vučić je govorio o važnosti očuvanja mira i stabilnosti zbog stranih investicija, jer će bez mira i stabilnosti Srbija opet biti "na dnu Evrope".

 Ne zavaravajmo se da će Albanci prihvatiti široku autonomiju - odbio sam američku ideju međusobnog priznanja

 

On je pozvao političare da se ne zavaravaju mišlju da će Albanci prihvatiti široku autonomiju, jer nijedan jedini to neće, jer Srbija nije dovoljno velika da promeni mišljenje Francuske i Nemačke, ali da ne želi ni da bude ponižena i prihvata uslove i da je i Kurtiju, ali i u Beloj kući odbio američku ideju međusobnog priznanja.

Govoreći o navodima za pokretanje tužbe za navodni genocid Srbije na Kosovu, Vučić je pozvao Prištinu da ne preti, već da to učini, a da je od navoda o humanitarnoj katastrofi tačno samo da je Srba oko 120.000 manje na KiM."U Kosovu Polju više nemamo nikoga, možemo samo da pevamo "Srpska se truba...' ali mi u Kosovu Polju nemamo nikoga", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je predočio da je više puta upozorio Kurtija da ne pokušavaju fizički da zauzima stanicu Valač i da mu je poručio da to može da učini na 24 ili 48 sati.Vučić je dodao da Srbi ne mogu da očekuju neku veliku pravdu i da nema ni pravde ni smislenih odgovora, jer ne dobija smislen odgovor po kom principu jedni smeju da budu samostalni, a drugi ne, već da Srbija mora da gleda kako da sačuva sebe.

Vučić je upozorio na licemerje međunarodne zajednice

Vučić je optužio međunarodnu zajednicu za licemerje u odnosu prema Srbima i kao primer za to naveo odnos prema Kosovu i prema Republici Srpskoj. Rekao je da u međunarodnim kontaktima često sagovornike pitao zašto su kosovskim Albancima priznali nezavisnost i pravo na otcepljenje, a Srbima u Republici Srpskoj tako nešto brane i da nikada do sada nije dobio smislen odgovor.

„Pritom je Srbija za poštovanje integriteta BiH, uz poštovanje integriteta Republike Srpske, jer je to ustavna i dejtonska kategorija“, rekao je on.

Vučić je dodao da Srbi ne treba da očekuju neku međunarodnu pravdu i da treba da očekuju da će kao narodi i dalje plaćati cenu i svoje ali i tuđe pogrešne politike, zbog čega nikada neće dočekati izvinjenje za NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

Dete postaje najvažnija činjenica za svakoga od nas

"Nije nama više problem odliv, problem je što nemamo decu. I dalje to postoji kao problem, ali ni blizu kao pre 10, 20 ili 30 godina. Naše je da nađemu tu sredinu, da vidimo kako da sačuvamo obraz i svoju naciju. Dete postaje najvažnija činjenica za svakoga od nas. Nećemo ništa ni sa čim ako ne budemo imali dece", rekao je Vučić. On je naveo da je prosečno godišnje davano oko 500 miliona evra za Srbe na Kosovu, a da bi ove godine trebalo da bude dato između 750 ili 800 miliona evra. 

Tokom govora u Skupštini, na razne teme vezane za KiM, ali i za druge teme, predsednik je  naveo da je opozicija neodogovorna i da pred strancima govore da je najvažnije da im pomognu da se "rastosiljaju diktatora Vučića", a da je u dijalogu nedostatak transparentnost, ali da nikada ne nude rešenje.Sa druge strane rekao je da je jučerašnji sastanak sa delom opozicije bio dobar i da iako imaju različite stavove, izrazili su spremnost da pomognu državi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR